SKŁADNIKI:
- Cukierki Verbena Eukaliptus Ekstra Strong – 8 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Miód – 1 szt.
- Śliwki – 10 szt.
- Cukier brązowy – 1 łyżka
- Jogurt grecki – 2 łyżki
- Granola z orzechami – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrój na mniejsze kawałki cukierki Verbena. Przełóż do rondelka.
2. Dodaj sok z całej cytryny i łyżeczkę miodu do rondelka z cukierkami.
3. Śliwki pokrój na pół, następnie nastaw patelnie na palnik o średniej mocy.
4. Na patelnię wsyp brązowy cukier i poczekaj chwilę aż zacznie się rozpuszczać.
5. Ułóż śliwki, jedna po drugiej i zacznij karmelizować na złoty kolor na cukrze.
6. Gdy złapią już kolor, dodaj syrop z cukierków.
7. Jeszcze lekko twarde a z drugiej strony już ciepłe, odłóż na talerz.
8. Wyłóż na osobnym talerzu jogurt, na jogurt dodaj śliwki, polej całość powstałym syropem.
9. Na koniec udekoruj granolą z orzechami, jeśli masz suszone kwiaty albo owoce, warto dodać do chrupiącej granoli.
PORADY:
- zamiast jogurtu, można użyć np. kaszy manny, albo owsianki na śniadanie
- śliwki można zastąpić gruszką albo jabłkami