Zimowe śliwki z kruszonką i dzikimi ziołami

SKŁADNIKI:

  • Cukierki Verbena Eukaliptus Ekstra Strong – 8 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Miód – 1 szt.
  • Śliwki – 10 szt.
  • Cukier brązowy – 1 łyżka
  • Jogurt grecki – 2 łyżki
  • Granola z orzechami – 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój na mniejsze kawałki cukierki Verbena. Przełóż do rondelka.

2. Dodaj sok z całej cytryny i łyżeczkę miodu do rondelka z cukierkami. 

3. Śliwki pokrój na pół, następnie nastaw patelnie na palnik o średniej mocy.

4. Na patelnię wsyp brązowy cukier i poczekaj chwilę aż zacznie się rozpuszczać. 

5. Ułóż śliwki, jedna po drugiej i zacznij karmelizować na złoty kolor na cukrze. 

6. Gdy złapią już kolor, dodaj syrop z cukierków. 

7. Jeszcze lekko twarde a z drugiej strony już ciepłe, odłóż na talerz. 

8. Wyłóż na osobnym talerzu jogurt, na jogurt dodaj śliwki, polej całość powstałym syropem.

9. Na koniec udekoruj granolą z orzechami, jeśli masz suszone kwiaty albo owoce, warto dodać do chrupiącej granoli.

PORADY:

  • zamiast jogurtu, można użyć np. kaszy manny, albo owsianki na śniadanie
  • śliwki można zastąpić gruszką albo jabłkami


Komentarze