Wzmacniaj odporność naturalnie! Drogocenne właściwości rokitnika

W marcu wielu z nas z utęsknieniem wypatruje pierwszych oznak wiosny. Pomimo tego, że dni stają się coraz dłuższe, a temperatura za oknem zachęca do dłuższych spacerów, należy pamiętać o wzmacnianiu odporności. Po długiej i mroźnej zimie nasz organizm jest znacznie osłabiony, co wiąże się z dużym ryzykiem złapania infekcji. W tym okresie warto więc sięgać po produkty na bazie rokitnika, który jest bogatym źródłem witaminy C i minerałów.

Rokitnik na straży odporności

Hippophaë rhamnoides, bo tak brzmi fachowa nazwa rokitnika zwyczajnego, to dekoracyjny krzew o rozłożystym pokroju i srebrno-zielonych, wąskich liściach. W okresie od sierpnia do września pokryty jest żółtymi lub pomarańczowymi jagodami, które kryją w sobie dobroczynne właściwości.

Wszystko za sprawą ich składu, obejmującego nawet 14 rodzajów witamin oraz całą listę minerałów (m.in. magnez, fosfor, żelazo, potas cynk i wapń). Znajdziemy w nim również antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza Omega-7). Owoce rokitnika sprawdzą się zatem idealnie w przypadku osłabionego po zimie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (od 120 do 315 mg w 100 g) okażą się skuteczną ochroną przed wirusami, które stanowią duże ryzyko infekcji w pierwszych tygodniach wiosny.

Rokitnik cechuje się pozytywnym działaniem na układ odpornościowy, a także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Dzieje się tak nie tylko za sprawą witaminy C, ale również obecności kwasu a-linolenowego i linolowego w składzie. Produkty na bazie rokitnika pomagają chronić nas przed infekcją, jednocześnie dodając energii i poprawiając wygląd zmęczonej po zimie skórze. Warto więc mieć je zawsze w domowej spiżarni!

Jak wzmacniać odporność z rokitnikiem?

Istnieje kilka sposobów, jak włączyć rokitnik do codziennej diety. Owoce tej rośliny stanowią doskonałą bazę dla rozmaitych przetworów i napojów, a także smakowity dodatek do wykwintnych dań i deserów.

Aromatyczna herbata z rokitnikiem i malinami

Doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności jest owocowa herbata, która dodatkowo rozgrzeje nas od środka. Do jej przygotowania wystarczą nam: 100 g jagód rokitnika, 50 g świeżych lub mrożonych malin, 500 ml wody i miód. Owoce musimy w pierwszej kolejności zetrzeć, a następnie zalać wrzątkiem. Imbryk z herbatą odstawiamy na ok. 10 min, do momentu zaparzenia. Gdy już rozlejemy napój do filiżanek, możemy dodać miód wedle własnego uznania.

Dżem z owoców rokitnika

Przyrządzenie dżemu z rokitnika jest niezwykle proste, a z pewnością warto mieć kilka jego słoików zawsze pod ręką. Na początku delikatnie miksujemy kilogram jagód, a następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy litrem wody. Następnie dodajemy pół kilograma cukru i całość gotujemy przez około 45 min. Gdy dżem będzie już gotowy, przekładamy go do słoików. Okaże się on nie tylko idealny w połączeniu ze świeżym pieczywem, ale również jako dodatek deserów czy jogurtów.

Rokitnik w cukierkach Verbena

Kolejnym sposobem na włączenie rokitnika do diety są produkty marki Verbena. Mowa o przepysznych i orzeźwiających cukierkach z jej oferty. W cukierkach znajdziemy naturalne ekstrakty z jagód rokitnika, a także dużą dawkę witaminy C. Będą one zatem doskonałym wyborem dla osłabionego po zimie organizmu.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze