Każdy z nas kojarzy zapewne „szarpaną wieprzowinę” czyli popularne pulled pork. Czy wiecie, że to danie, bez problemu można wykonać z grzybów? Idealnie nadają się np. boczniaki, borowiki i wszystkie inne grzyby, które mają duże trzonki. To właśnie z nich najlepiej przygotować wegetariańskie pulled pork z sosem BBQ z dzikiej róży!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
boczniak ostrygowaty – 500g
cukierki Verbena dzika róża „bez cukru” – 6 szt.
cebula szalotka – 1 szt.
chili – 1/5 szt.
czosnek – 1 ząbek
kapusta biała – ¼ szt.
marchew – 1 szt. mała
natka pietruszki – ¼ pęczka
sos BBQ – 5 łyżek
majonez – 2 łyżki
sól – do smaku
pieprz czarny w młynku – do smaku
olej roślinny – do smażenia
masło – 2 łyżkichlebek Pita – 3 szt.
PRZEPIS:
Boczniaki poszarp widelcem, tak aby powstały cienkie włókna. Pokrój cebulę szalotkę wzdłuż na długie piórka. Chili pokrój w kostkę, tak samo posiekaj jeden ząbek czosnku. Rozgrzej patelnię i dodaj grzyby do przesmażenia. Ważne! Nie solić, żeby grzyby były chrupiące. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i chili. Przesmaż wszystko dokładnie. Gdy lekko się zarumienią dodaj dwie płaskie łyżki masła, delikatnie przesmaż, a następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj rozpuszczone cukierki z dziką różą oraz sos BBQ do grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy grzyby są gotowe, posiekaj kapustę, marchew oraz natkę pietruszki. Na tej samej desce wymieszaj z odrobiną soli tak aby kapusta lekko zmiękła. Następnie przełóż do miski, dodaj dwie łyżki majonezu. Przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową, wrzuć chlebki pita, tak aby złapały kolor i zrobiły się ciepłe oraz chrupiące. Gdy wszystko gotowe, czas na składanie „kanapki”. Dodaj kolejno grzyby, surówkę z kapusty i znów grzyby. Przepis ten bez problemu można wykonać na biwaku albo podczas przerwy na grzybobraniu.