Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Szałwia na ból gardła

Pozornie wraz z pożegnaniem zimy okres przeziębień i grypy mamy już za sobą. Tymczasem początek długo wyczekiwanej wiosny może wiązać się z pewnymi problemami zdrowotnymi np. w postaci bólu gardła. Aby uniknąć nieprzyjemnego stanu zapalnego, który objawia się m.in. uczuciem pieczenia czy drapania, warto zachować czujność przez cały rok. Z tego powodu w domowej apteczce i spiżarni nie powinno zabraknąć preparatów na bazie szałwii, która słynie ze swoich leczniczych właściwości.

Skuteczna ochrona gardła przez cały rok

Z uwagi na to, że gardło odgrywa ważną rolę zarówno w układzie pokarmowym, jak i oddechowym, jest podwójnie narażone na działanie patogenów chorobotwórczych (zawartych w jedzeniu i wdychanym powietrzu). Jego ból jest jednym z najczęstszych objawów przeziębienia, z którym borykamy się zwykle w sezonie jesienno-zimowym oraz w okresie wczesnej wiosny. Główną przyczyną stanów zapalnych błony śluzowej gardła są zatem wirusy, dlatego tak istotne jest budowanie odporności organizmu przez cały rok. Zwłaszcza że tego typu dolegliwościom towarzyszą uciążliwy ból, chrypka oraz dyskomfort związany z przełykaniem, przejawiający się uczuciem kłucia.

Lecznicza moc szałwii

Salvia Officinalis, znana powszechnie jako szałwia lekarska, to jedno z najchętniej wykorzystywanych ziół, którego wszechstronne działanie zostało docenione już w starożytności. W tamtym czasie określano ją mianem “świętego ziela” i uznawano za symbol zdrowia i nieśmiertelności, z kolei współcześnie roślina ta znana jest jako bogate źródło związków odżywczych, przeciwutleniaczy i związków czynnych (m.in. olejek eteryczny, flawonoidy czy kwasy wielofenolowe). To w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym sprawia, że szałwia słynie z wszechstronnego zastosowania w leczeniu różnych dolegliwości. Najbardziej znana jest ona jednak ze swoich dobroczynnych właściwości w zwalczaniu stanów zapalnych i zakażeń śluzówki jamy ustnej i gardła.

Warto jednak podkreślić, że roślina ta stosowana jest również jako przyprawa. Wiedząc, jak wykorzystać szałwię w kuchni (m.in. jako dodatek sałatek, dań mięsnych czy deserów) można profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie.

Szałwia w leczeniu infekcji gardła

Napary z szałwii stanowią skuteczny sposób na uciążliwy ból gardła oraz towarzyszące mu uczucie pieczenia czy kłucia podczas połykania. Z tego powodu roślina ta jest jednym z najczęściej polecanych ziół w ramach naturalnego leczenia objawów przeziębienia. Jak przyrządzić napar z szałwii? Wystarczy kilka świeżych lub łyżeczkę suszonych liści zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut pod przykryciem. Następnie przyrządzony napój należy odcedzić i płukać nim gardło około 4-5 razy dziennie.

Aromatyczny napar z szałwii stanowi doskonały lek przeciwzapalny i odkażający, który skutecznie hamuje namnażanie się bakterii. Z tego powodu sprawdzi się doskonale nie tylko do płukania gardła, ale i jamy ustnej, stanowiąc tym samym wsparcie w leczeniu zapalenia dziąseł, owrzodzeń czy aft.

Od wieków szałwia uznawana jest za roślinę o wszechstronnych właściwościach leczniczych. Warto po nią sięgnąć szczególnie w przypadku stanów zapalnych gardła, na które narażeni jesteśmy przez znaczną część roku.

Poza domowymi naparami doskonałym sposobem na włączenie szałwii do diety są produkty z jej dodatkiem. Cukierki Verbena zostały wzbogacone o naturalne ekstrakty z tej rośliny, co przekłada się na ich wyjątkowy smak. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy witaminę C, której odpowiednia dawka w diecie wpływa korzystnie na odporność organizmu.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze