SKŁADNIKI:
- Verbena dzika róża – 6 szt.
- pomarańcza – 1 szt.(skórka + sok)
- suszona żurawina – 5 łyżek
- jarzębina przemrożona – 2 łyżki
- dżem z porzeczki czarnej – 2 łyżki
- chrzan tarty – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Cukierki pokrusz na mniejsze kawałki.
- Rozpuść w odrobinie wody, tak aby miały płynną konsystencję. Dodaj następnie skórkę z pomarańczy oraz sok. Opcjonalnie można dodać nawet owoc który zostanie po wyciśnięciu.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 min. Następnie dodaj jarzębinę oraz suszoną żurawinę. Podgotuj aż żurawina, lekko zmięknie.
- Dodaj w ostatnim etapie dżem z porzeczki oraz chrzan. Gotuj całość jeszcze przez 10 min. i na sam koniec dopraw solą oraz pieprzem.
- Jeszcze gorące, przelej do słoika. Obróć do ostygnięcia, nakrętką do dołu. Taki słoik przetrzyma dłużej.