Na świecie istnieje ponad 200 odmian tymianku, które mają jedną wspólną cechę – dobrze znoszą upał i suszę. Aby przeżyć te ekstremalne warunki, produkują mnóstwo olejków eterycznych, a co za tym idzie – tymianek jest uznawany za władcę aromatów!
Dlaczego uważany jest za roślinny antybiotyk?
Dzięki olejkom eterycznym, niszczy mikroby, więc jest uważany za roślinny antybiotyk.
Jak go jeść?
– zarówno świeży, mrożony, jak i suszony;
– do przyprawiania ziemniaków, warzyw strączkowych, dań warzywnych, ryb, mięsa, sera, sosów;
– do owoców, lodów, kompotów
Specjalnie dla Was mamy przepis na smażonkę z tymiankiem!
Składniki:
- 200 g grubej, zielonej fasoli
- 400 g ziemniaków w mundurkach (ugotowanych dzień wcześniej)
- olej roślinny
- 1 cebula
- 1 strąk żółtej papryki
- trochę bulionu warzywnego
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 1 garść tymianku
Jak przyrządzić?
- Fasolę ugotować al dente w osolonej wodzie, natychmiast zahartować i odsączyć.
- Ziemniaki pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i usmażyć na złoty kolor.
- Cebula pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków i całość podsmażyć.
- Paprykę oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Podlać bulionem warzywnym i dusić całość na średnim ogniu, aż papryka zmięknie.
- Pomidory przekroić na pół, fasolkę pokroić na kawałki. Dodać do papryki. Podgrzać.
- Warzywa wymieszać z ziemniakami. Doprawić.
- Z tymianku oskubać listki i oprószyć nimi smażonkę.
Obiad podany do stołu! Smacznego! 🙂
1. Przepis zaczerpnięty z książki K. Greiner, Superfood z ogrodów, łąk i lasów, Warszawa 2017.