Skuteczne zioła odkwaszające organizm
Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest niezbędne dla zachowania zdrowia. Zachwianie tej równowagi prowadzi do wielu przewlekłych chorób. Prawidłowy odczyn pH naszej krwi, optymalny dla większości procesów zachodzących w organizmie to 7,35 do 7,45. Organizm przy zachowaniu zdrowej zbilansowanej diety powinien sam poradzić sobie z utrzymaniem takiego stanu. Jeśli jednak spożywamy zbyt wiele pokarmów lub napojów, które zakwaszają organizm nie jest on w stanie powrócić do stanu równowagi. Skutkuje to pojawianiem się takich dolegliwości jak złe samopoczucie, brak energii, ciągłe zmęczenie, bóle głowy czy spadek odporności.
Produkty, które zakwaszają organizm to cukier, białe pieczywo, kawa, herbata i mięso. Produkty te trudno wyeliminować ze swojej diety, na pewno warto je jednak ograniczyć. Warto również do diety włączyć produkty alkalizujące, czyli odkwaszające – przede wszystkim warzywa: brokuły, zieloną fasolę szparagową, buraki, kapustę, rzepę, słodkie pomidory oraz owoce – cytryny, limonki, arbuzy, awokado, jagody i jabłka.
Ważnym elementem odkwaszania powinno być odpowiednie nawodnienie organizmu, pamiętając o odpowiedniej ilości płynów możemy sięgnąć również po napary ziołowe, które pomogą w skutecznym odkwaszaniu organizmu:
Podagrycznik ma właściwości silnie alkalizujące, doskonale oczyszcza również organizm z toksyn, a także jest skuteczny w usuwaniu nadmiaru kwasu moczowego, stąd podagrycznik jest popularny wśród osób chorujących na dnę moczanową, czyli podagrę. Podagrycznik można stosować w formie naparu (porcję ziół można zaparzać dwa razy), ze świeżego podagrycznika można również wyciskać sok. Kuracja z wykorzystaniem soku nie powinna trwać dłużej niż kilkanaście dni, napar z suszonego podagrycznika można pić 2-3 miesiące. Wiosną z młodych liści podagrycznika możemy również przygotować sałatkę.
Pokrzywa również pomoże oczyścić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, nie tylko doskonale oczyszcza organizm, ale również poprawia stan krwi, zwiększa ilość hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, pobudza procesy regeneracji tkanek i poprawia przemianę materii oraz odporność. Picie herbatki z pokrzywy ma tyle zalet, że powinno stać się codziennym rytuałem. Napar z suszonych liści pokrzywy można pić praktycznie cały rok (z dwutygodniowymi przerwami co 3-4 miesiące). Wiosną najlepiej przeprowadzić kurację sokiem ze świeżych liści pokrzywy. Najbardziej wartościowy sok przygotujemy samodzielnie z własnoręcznie zbieranej pokrzywy. Liście pokrzywy (zbierane w maju lub końcem kwietnia) należy starannie wypłukać, zmielić w blenderze lub maszynce do mielenia. Następnie ze zmielonych liści przy użyciu gazy wyciskamy dokładnie sok. Wyciśnięty sok przechowujemy w lodówce, codziennie należy wypić pół szklanki soku w dwóch porcjach rano i wieczorem. Kuracja sokiem powinna trwać do dwóch tygodni.
Ostropest plamisty również działa alkalizująco ponadto doskonale wpływa na wątrobę. Chroni komórki wątroby przed szkodliwym wpływem toksyn, usuwa wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. Ostropest w postaci zmielonych nasion lub oleju z ostropestu tłoczonego na zimno warto włączyć więc do codziennej diety.
W czasie terapii odkwaszających warto również regularnie sięgać po zieloną herbatę oraz napary z mięty pieprzowej i skrzypu polnego.
Jeśli chcemy skutecznie odkwasić organizm, należy działać kompleksowo – połączyć odpowiednią dietę, pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Terapie odkwaszające nie będą skuteczne bez zmiany trybu życia, warto więc wprowadzić odpowiednie zmiany aby poprawić samopoczucie. Pamiętajmy również, że terapie odkwaszające i oczyszczające organizm wymagają czasu i cierpliwości, zakwaszenie prowadzi jednak do wielu przewlekłych chorób, należy więc chronić organizm przed skutkami zakwaszenia.
Autor: Agata Groma – Herbal Leaf