Zimą warto zmienić trochę swoją dietę i dopasować ją do warunków, jakie panują za oknem. To dobry czas na ponowne odkrywanie korzennych smaków i aromatów, nie tylko podczas świątecznego okresu. Przez całą zimę powinniśmy sięgać po zioła, przyprawy i produkty, które rozgrzeją. Dlatego warto zamienić zimne napoje na rozgrzewające herbaty z przyprawami, a surówki na pożywne zupy.
Zimowa dieta
Przede wszystkim stawiamy na pożywne i ciepłe posiłki. Ciepło bowiem potrzebne jest, aby prawidłowo funkcjonował nasz układ trawienny. Skoro za oknem zimno, to musimy rozgrzać się od środka. Wyziębienie organizmu podczas najchłodniejszych miesięcy w roku również nie jest wskazane ze względu na wyższe zagrożenie infekcji. Nie bez powodu babcie podawały nam w dzieciństwie herbatę z sokiem malinowym, który rozgrzewa 😉 To wszystko w trosce o nasze zdrowie.
Produktów, które są wskazane w zimowej diecie jest naprawdę dużo. Powinniśmy sięgać po zboża i kasze, gotowane i duszone warzywa korzeniowe, kapustę, cebulę, pora, czosnek a także groch, soczewicę i fasolę. Pamiętamy o ciepłych napojach, ale nie zwykłych naparach, herbatach i kawie. Koniecznie muszą być podane z odpowiednimi dodatkami.
Przyprawy na zimę
Takimi dodatkami, które można dosypać nie tylko do napojów, ale do wszystkich dań, są przyprawy. Tych, które mają właściwości rozgrzewające jest naprawdę tak dużo, że każdy wybierze coś dla siebie. Te najbardziej smakowite, bo kojarzone z deserami i ciastami, cieszą się największą popularnością. Cynamon, kardamon, anyż i goździki są przecież nieodłącznym elementem świąt. Pysznie smakują jako dodatek do gorącej czekolady, aromatycznych pierniczków i smakowitych ciast. Kardamon dodany do gotowanej kawy, słodzonej miodem sprawi, że napój nie tylko będzie zdrowszy, ale przede wszystkim mocno rozgrzeje. Imbir natomiast często dodaje się do rozgrzewających herbat, które pomagają uporać się z przeziębieniem. A wszystkie inne przyprawy jak pieprz czarny czy cayenne, kminek, majeranek, kolendrę, kurkumę, chrzan i gorczycę warto dodawać do codziennych posiłków. Zyskają ciekawy smak i odpowiednio nas rozgrzeją.
Właściwości przypraw
To, że dzięki nim jest nam cieplej, pomagają uporać się z przeziębieniem, dodają pikanterii i smaku, już wiemy. A co jeszcze sprawia, że powinniśmy w naszej zimowej diecie uwzględnić rozgrzewające przyprawy? Zalet jest całe mnóstwo, wiele z nich:
– łagodzi bóle, np. głowy i zębów,
– działa antyseptycznie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
– poprawia krążenie,
– ułatwia trawienie,
– chroni przed zakażeniami układu oddechowego i trawiennego,
– łagodzi nudności, wzdęcia i niestrawności
– pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu
– wspiera układ odpornościowy.
Więcej informacji o wielu rozgrzewających przyprawach znajdziecie na naszym profilu na Facebooku. Zapraszamy do śledzenia i czytania 🙂
Redakcja Zakątka Verbeny