Sierpień i wrzesień to idealny czas na robienie nie tylko owocowych, ale i warzywnych przetworów. Przecież to właśnie wtedy mamy najlepsze, najbardziej soczyste i pachnące pomidory, ogórki, cukinie, bakłażany i wiele innych pysznych warzyw, które można zamknąć w słoikach w postaci sałatek i marynat. Dlatego niedawno na naszym profilu na Facebooku w #wyzwaniuVerbeny ponownie zapytaliśmy nasze Fanki o ich najciekawsze przepisy na przetwory i dostaliśmy ich całe mnóstwo. Kilka z nich publikujemy również tutaj.
Sylwia – marynowane śliwki w occie z cynamonem
Pyszne jako dodatek do mięs, pasztetu i innych rzeczy.
Zalewa to 2 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2-3 goździki, kawałek cynamonu. Śliwki pestkujemy, przekładamy do słojów i zalewamy gorącą zalewą. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem.
Anna I – sałatka z cukinii i papryki
Przygotowujemy 3 kg cukinii, ¼ kg cebuli i 4 papryki. Warzywa myjemy, kroimy, pestkujemy w razie potrzeby. Do warzyw dodajemy 2 łyżki soli, 2 szklanki cukru, 1 szklankę octu, łyżkę gorczycy i 1 opakowanie kurkumy. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny. Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy.
Anna II – opieńki z papryką
Przygotowujemy następujące składniki: 1 kg grzybów, 2 litry wody, 1 szklankę octu, ½ szklanki oleju, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki stołowe stoli, 2 duże cebule, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, ½ łyżeczki ostrej papryki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wszystko należy razem zagotować. Paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną dowolnie gotować 2 minuty. Następnie dodać ugotowane wcześniej grzyby (mogą być pokrojone) i gotujemy kolejne 2 minuty. Gorące nakładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Anna III – sałatka po żydowsku
Zalewą z tego przepisu Anna zalewa wszystkie przetwory z ogórków, bo są naprawdę pyszne. Składniki na tę sałatkę to: 4 kg ogórków, ½ kg cebuli, 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, kilka liści selera i pietruszki, 2 łyżki soli, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.
Liście selera i pietruszki oraz cebule i ogórki kroimy i solimy. Odstawiamy na 2 godziny. Mieszankę razem z gorczycą przekładamy do słoików. Zalewamy zalewą przygotowaną z pozostałych składników. Gotować 2-4 minuty.
Beata – marynata ‘skarby ogródka’
Tutaj możemy pokroić wszystko, co wyrosło w ogródku: ogórki, cukinie, kalafiory, pomidory, brokuły, marchewki, czosnek, cebulę a nawet śliwki. Zalewamy zalewą z litra wody, szklanki octu, szklanki cukru, z dodatkiem ziela angielskiego i łyżeczki curry. Prosto, smacznie, zaskakująco.
A Wy jesteście zaskoczeni przepisami? 🙂 Który wypróbujecie?
Redakcja Zakątka Verbeny