Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Przepis na sok i tonik z czarnego bzu

Czarny bez to znana roślina w ziołolecznictwie. Jej składniki nie tylko poprawiają zdrowie, ale również korzystnie wpływają na urodę. Każda część tej rośliny ma nieco inny skład, dlatego też możemy znaleźć w sprzedaży korę, liście, kwiaty oraz owoce czarnego bzu.

Zastosowanie czarnego bzu.

  1. Sok z czarnego bzu – na silniejszą odporność oraz naczynia krwionośne.

Sok z czarnego bzu przede wszystkim oczyszcza krew z niekorzystnych substancji, które powstały w wyniku przemian metabolicznych. W składzie soku znajdziemy rutynę, która odpowiada za prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Dzięki temu składnikowi ściany żył staną się silniejsze i mniej podatne na uszkodzenia. Jeśli masz skłonność do łatwo powstających siniaków, to najprawdopodobniej brakuje Ci rutyny lub witaminy C, która również znajduje się w soku z czarnego bzu.

Sok z czarnego bzu powinny pić osoby, które są przeziębione i mają temperaturę, ponieważ takie składniki jak kwasy fenolowe, garbniki, sterole, flawonoidy działają przeciwgorączkowo. Natomiast nałożenie soku bezpośrednio na zmiany skórne np. trądzik pozwoli zredukować zaczerwienienia.

Ponadto owoce czarnego bzu zawierają silny przeciwutleniacz, który nazywa się antyocyjanem. To właśnie on sprawia, że w naszym organizmie zmniejszy się ilość wolnych rodników, a tym samym zwolnimy procesy starzenia.

Jak wykonać sok z czarnego bzu?

Do jego wykonania będziemy potrzebować:

Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy oraz oddzielamy od gałązek. Wszystkie składniki dodajemy do garnka, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i sam sok gotujemy jeszcze przez około 30-50 minut. Sok należy przechowywać w chłodnym miejscu.

  1. Napar z czarnego bzu – dba o cerę tłustą oraz naczynkową.

Kwiaty czarnego bzu wchodzą w skład maści oraz kremów przeznaczonych do skóry z naczynkami lub owrzodzeniami. Wcześniej przygotowany napar należy nakładać za pomocą wacika na skórę. Jak wykonać napar?

Składniki:

Wykonanie: Przygotowujemy wodę, a następnie dodajemy 30 g kwiatów. Paczymy przez 10 minut. Na sam koniec przecedzamy.

Autor: Artur Topolski

Komentarze