Lista zakupów:
pęczek marchewek
orzechy nerkowca – 250g
woda przegotowana – 100ml
sól – do smaku
pieprz ziarno – do smaku
płatki drożdży nieaktywnych – 2 łyżki
czosnek w granulkach – ½ łyżeczki
masło bez laktozy – 1 łyżka
VERBENA Rokitnik – 5 szt.
ocet winny jabłkowy – 1 łyżka
migdały sprażone – 1 łyżka
owoce rokitnika – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek – 4 łyżki
tempech wędzony – 50g
Czas – 30/40 min
kuchnia – wegetariańska
- Na samym początku namocz nerkowce, zalej je wodą i odstaw na 24h. Na następny dzień przecedź i odstaw gotowe do przygotowania kremowego serka.
- Umyj czystą gąbką marchewki, tak aby zachować skórkę, ale umyć ją dokładnie. Czyste ugotuj tak aby były lekko twarde, czyli od zagotowania około 8-10 min. Gotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop lekko oliwą z oliwek, przypraw solą oraz pieprzem i nastaw na 180C w piecu na 15 min, aż skórka nabierze ładnego koloru.
- Gdy marchew się piecze, nerkowce przełóż do blendera, dodaj czosnek, płatki drożdżowe które nadają aromatu serowego, odrobinę soli i pieprzu oraz około 50ml wody. Zacznij miksować. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej wody. Kontroluj kremowość, małymi dawkami wody przegotowanej. Gotowy serek z orzechów, przypraw a następnie przełóż do miski.
- Czas na glace, czyli nasz sos do dania. Cukierki pokrój na małe kawałki, przełóż na patelnie.
Ustaw moc palnika na mały ogień, aż zaczną się rozpuszczać, następnie dodaj wodę, około 3 łyżek i mieszaj tak aby całość rozpuściła się. - Dodaj do rokitnika, łyżkę octu, aby smak był bardziej wyrazisty i słodko – kwaśny. Podgotuj chwilę a następnie dodaj łyżkę masła, zimnego masła i zagotuj. Powstanie gęsta emulsja, sos, który przyda się do wykończenia dania.
- Tempech pokrój w małą kostkę, przesmaż na małej ilości oliwy z oliwek, gotowy przełóż na ręcznik papierowy a następnie dodaj do miski z oliwą z oliwek.
- Wyłóż ser na talerz, następnie upieczoną marchew, posyp całość sprażonymi migdałami, dodaj klika owoców rokitnika, jeśli nie masz takowych, można dodać żurawinę suszoną. Całość polej sosem z cukierków Verbena rokitnik i dodaj „skwarki” z wędzonego tempechu.
Kilka słów:
- Glace możesz użyć również do pieczonych ryb, takich jak troć czy łosoś.
- Jeśli nie masz świeżego rokitnika możesz zastąpić go żurawiną, suszoną morelą albo mrożonymi malinami.
- Glace możesz przelać do słoika i trzymać go w lodówce.
- Może posłużyć nawet do dań słodkich, deserów, naleśników, racuchów. Nie przeszkodzi mu nawet odrobina octu. Warto spróbować.
- Nieaktywne płatki drożdżowe mogą wydawać się czymś tajemniczym, ale w kuchni wegańskiej to jeden z głównych produktów do zastąpienia serowego aromatu.
- Tempech idealnie zastąpi skwarki z boczku, a jego wędzona forma jeszcze bardziej zbliży aromatem do mięsnej wersji. Myślę, że do takiej formy przekonają się nawet mięsolubni.