Wraz z nadejściem lata rozpoczyna się sezon na rozmaite owoce, które mogą stanowić bazę dla przepysznych i zdrowych deserów. Świeże maliny, borówki czy truskawki doskonale sprawdzą się w połączeniu z lekkim, a zarazem pożywnym puddingiem chia. Zwłaszcza że nasiona szałwii hiszpańskiej słyną z wysokiej zawartości witamin, minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. W rezultacie te małe, brązowo-czarne ziarenka wyróżniają się dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. W jaki sposób przygotować zdrowe desery chia z dodatkiem sezonowych owoców?
Duża dawka błonnika oraz cennych kwasów omega-3 i omega-6
Od kilku lat nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do tzw. kategorii superfood, czyli nieprzetworzonych i bogatych w składniki odżywcze produktów. Miano to zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które pełnią wiele ważnych funkcji biologicznych w naszym organizmie. Wśród nich z pewnością należy wymienić: wspomaganie układu nerwowego i pracy mózgu, obniżenie poziomu złego cholesterolu, normalizację ciśnienia tętniczego, a także zapobieganie chorobom serca.
Ponadto, w tych małych ziarenkach kryje się spora dawka błonnika, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pobudza perystaltykę jelit. Dodatkowo jego spożycie powoduje długotrwałe uczucie sytości, dlatego nasiona chia polecane są w trakcie odchudzania. Włączając je do codziennego jadłospisu, dostarczamy do organizmu wiele cennych składników mineralnych, m.in. mangan, selen, fosfor, magnez i wapń. Ponadto, stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają produkcję wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed różnego rodzaju chorobami i niekorzystnymi zmianami.
Pudding chia z musem truskawkowym i płatkami migdałów
Przygotowanie puddingu na bazie nasion chia nie wymaga od nas dużych nakładów czasu, a jednocześnie pozwala dostarczyć do organizmu drogocenne składniki odżywcze. Jak przygotować taki zdrowy deser? Jednym z możliwych wariantów jest połączenie go z musem ze świeżych truskawek.
Składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 200 g świeżych truskawek,
- kilka ciasteczek Verbena o ulubionym smaku,
- płatki migdałów do dekoracji.
Łączymy nasiona chia z mlekiem i całość dokładnie mieszamy, tak aby ziarenka równomiernie się rozłożyły. Następnie odstawiamy naczynie do lodówki i pozostawiamy do całkowitego napęcznienia (najlepiej przez całą noc). Oczyszczone truskawki miksujemy na jednolitą masę, z kolei nasiona chia łączymy z jogurtem naturalnym, aby uzyskać gęsty, gładki pudding. W międzyczasie możemy delikatnie uprażyć płatki migdałów na patelni i przygotować naczynia do deserów (np. szklanki lub pucharki). Na ich dnie umieszczamy przygotowany pudding, z kolei na wierzch wylewamy mus z truskawek. Całość dekorujemy płatkami migdałów i zbożowymi ciasteczkami.
Malinowy deser chia z ciasteczkową kruszonką
W okresie letnim na naszych stołach nie powinno zabraknąć malin, których słodki smak doskonale współgra z delikatnym puddingiem chia. Tak przygotowany deser wpisze się w gusta zarówno małych, jak i dorosłych smakoszy.
Składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 150 g świeżych malin,
- kilka listków świeżej mięty,
- 90 g ciasteczek Verbena o smaku rokitnika i pomarańczy.
Pudding chia przygotowujemy zgodnie z zaleceniami zawartymi w poprzednim przepisie. Namoczone nasiona wraz z jogurtem przelewamy do szklanek lub pucharków, a następnie za pomocą drewnianego tłuczka lub dłoni rozdrabniamy ciasteczka, którymi przykrywamy warstwę puddingu. Na wierzchu układamy świeże maliny i dekorujemy deser listkami mięty.
Pudding chia z borówkami i masłem orzechowym
Nasiona szałwii hiszpańskiej to idealna propozycja dla miłośników aktywności fizycznej. Przemawia za tym nie tylko obecność błonnika, ale i niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość antyoksydantów. Dodatkowo nasiona chia odznaczają się właściwościami hydrofilowymi, dzięki czemu skutecznie nawadniają organizm. Miłośnikom sportu powinna przypaść do gustu wersja deseru z borówkami amerykańskimi i masłem orzechowym.
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego,
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1 banan,
- 150 g świeżych borówek amerykańskich,
- kilka ulubionych ciasteczek Verbena do dekoracji.
Wszystkie składniki, poza borówkami i ciasteczkami, starannie blendujemy. Uzyskaną masę przelewamy do szklanek, pozostawiając miejsce na wierzchnią warstwę deseru. Następnie naczynia umieszczamy na noc w lodówce. Po wyciągnięciu deseru na górnej warstwie układamy świeże borówki i całość dekorujemy ciasteczkami.
Nasiona chia znane są od wieków ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie. Co więcej, stanowią doskonałą bazę dla przepysznych deserów, którymi można śmiało zastąpić tradycyjne słodycze. Znajdziemy je także w składzie ciasteczek marki Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy. Sprawdzą się one doskonale zarówno jako dodatek do zdrowych puddingów, jak i w formie samodzielnej przekąski do pracy czy szkoły.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.