Jak naturalnie dbać o odporność organizmu? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób. Pamiętajmy jednak, że o odporność powinniśmy dbać przez cały rok, ponieważ zależy ona m.in. od naszej diety, ilości ruchu i snu. Co więc zrobić, kiedy odporność szwankuje? Poniżej znajdziecie kilka sposobów na jej naturalne wsparcie.
Zmiana nawyków
Nawet najlepsze sposoby wsparcia odporności niewiele zdziałają, jeśli nie zmienimy codziennych nawyków. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to najlepsze wsparcie dla naszej odporności. Gdy jest taka możliwość, powinniśmy włączyć do diety jak najwięcej sezonowych owoców i warzyw. Posiłki powinny składać się z jak największej ilości świeżych, nieprzetworzonych produktów. Natomiast, kiedy temperatury spadają, do diety zaleca się włączyć więcej posiłków ciepłych, które ogrzeją organizm. Najlepiej zacząć dzień od ciepłego śniadania lub rozgrzewającego napoju np. z dodatkiem imbiru.
Produkty wspierające odporność
Poza zmianą codziennych nawyków, do diety powinniśmy włączyć również produkty naturalne, wspomagające układ odpornościowy:
- Owoce dzikiej róży to bogactwo naturalnej witaminy C, która ma ogromne znaczenie dla odporności. Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży to aż 1250 mg w 100 gramach. Owoce dzikiej róży są również źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B i minerałów.
- Lipa doskonale rozgrzewa organizm, zatem to doskonała propozycja jako naturalne wsparcie odporności, a także doskonały lek na przeziębienie. Zatem jeśli już dopadnie nas choroba, lipa pomoże obniżyć gorączkę, złagodzi kaszel i ból gardła.
- Miód powinniśmy stosować regularnie, najlepiej w postaci napoju, który przygotowujemy wieczorem i wypijamy rano (łyżkę miodu zalewamy szklanką chłodnej, przegotowanej wody). W czasie, gdy ryzyko infekcji jest większe, napój powinien być cieplejszy. Pitny miód wspiera odporność, zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz oczyszcza organizm z toksyn.
- Jeżówka purpurowa to roślina nazywana naturalnym immunostymulatorem – wspiera odporność. Jej skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami. Jeżówka działa również przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, a ponadto oczyszcza organizm z toksyn i usuwa wolne rodniki.
- Czarny bez ma właściwości rozgrzewające. Zarówno kwiaty jak i owoce bzu czarnego można stosować regularne w celu poprawy odporności. Przydadzą się również w przypadku infekcji – obniżają bowiem gorączkę, ułatwiają wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych i wzmacniają naczynia krwionośne.
Odpoczynek i sen
Jest równie ważny, jak odpowiednia dieta. Warto odpoczywać aktywnie, ponieważ ruch wzmacnia układ odpornościowy. Wystarczy nawet krótki trening w domu, by pobudzić mięśnie i organizm. Pamiętajmy również o odpowiedniej ilości snu i dawce relaksu, ponieważ długotrwały stres skutecznie osłabia odporność. Starajmy się więc tak planować codzienne zajęcia, by znaleźć nieco czasu na aktywny wypoczynek i chwilę relaksu.
Pamiętajmy, że stan naszej odporności zależy tylko od nas. Nie narzekajmy więc na nękające nas infekcje – zadbajmy kompleksowo o organizm, dbając o odpowiednią dietę i aktywny wypoczynek. Włączając do diety odpowiednie produkty będziemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez cały rok.
Autor: Herbal Leaf