Wraz z jesienią mieniącą się mnóstwem kolorów zaczyna się również okres infekcji. O odporność warto dbać już w czasie lata, ale jeśli dopada nas przeziębienie i męczący kaszel, najlepiej sięgnąć po naturalne lekarstwa z domowej apteczki. W każdym domu można przecież znaleźć miód, cytrynę, czosnek czy zdrowe warzywa. Jak je wykorzystać, aby pozbyć się męczącego kaszlu? Dziś kilka podstawowych przepisów na syropy – Wy możecie je dowolnie zmodyfikować i dodać coś od siebie.
Syrop z marchwi, miodu i imbiru na męczący kaszel
Wiele osób na pewno przygotowuje syrop z miodu, cytryny i imbiru, ale marchew? Mimo, że jest znana jako świetne źródło beta-karotenu, który poprawia stan i wygląd skóry, to ma szereg innych właściwości. Wiedzieliście, że marchewka pomaga uporać się z mokrym kaszlem, a przy tym wzmacnia nasz układ odpornościowy? Przygotowanie syropu jest banalne, dlatego jeśli męczycie się z uporczywym kaszlem, wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Pół kilograma marchwi włączamy do gotowania w garnku z wodą. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy woda się zagotuje, dodać należy posiekany imbir – ok. 2-3 łyżeczek i gotujemy wszystko razem, aż marchew będzie miękka. Odlewamy wywar i kiedy ostygnie dodajemy do niego miodu wedle uznania. Marchew i imbir natomiast blendujemy na papkę i dolewamy do niej przestudzony wywar z miodem. Mamy gotowy syrop. Jeśli przesadzimy z ilością miodu, to zawsze możemy dodać też na koniec soku z cytryny – po pierwsze przełamie słodycz, po drugie dodamy kolejny składnik, który pomoże nam w walce z kaszlem. Syrop pijemy po łyżeczce 3-4 razy dziennie.
Syrop z buraka
Równie nieskomplikowany w przygotowaniu syrop, który podziała nie tylko na kaszel, ale przede wszystkim dostarczy nam mnóstwo witamin i mikroelementów potrzebnych do walki z osłabieniem. Wystarczy zetrzeć świeżego, umytego i obranego buraka na grubych oczkach tarki do warzyw. Dodać do niego 2 łyżeczki miodu i podgrzewać w garnku na bardzo małym ogniu, aby nie zagotować mieszanki, bo wtedy straci ona wszystko, co cenne. Gotujemy przez ok. 20 minut i studzimy. Syrop pić można nawet co godzinę, po łyżce stołowej.
Syrop z mniszka lekarskiego
Ten syrop niestety należy przygotować wczesną wiosną, kiedy przypada okres na zbiór młodych liści mniszka. Jeśli macie taki syrop, to możecie pić go po jednej łyżeczce nawet kilka razy dziennie. Jeśli chcielibyście go przyrządzić wiosną, aby mieć zapasy na przyszły sezon zachorowań, to wypróbujcie prosty przepis z 1 kg cukru, 1 łyżką spirytusu i 1 litrowym słojem kwiatów mniszka. Świeże kwiaty wystarczy przesypać w słoju warstwami cukru i ugnieść, a na wierzch wylać łyżkę spirytusu i poprószyć całość odrobiną cukru. Odstawiamy w miejsce, gdzie nikt nie będzie nam zaglądał do słoja i od czasu do czasu lekko potrząsamy. Syrop można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Syrop tymiankowy na uporczywy kaszel
Na koniec podamy przepis na coś może mało popularnego, ale bardzo skutecznego. O naparach naparach z tymianku pisaliśmy ostatnio w artykule na temat sposobów na katar. Tymianek jednak świetnie sprawdza się także w walce z kaszlem. Przygotowanie syropu z tego zioła zajmuje dosłownie chwilę a gotową miksturę odstawiamy na 2 dni w suche, chłodne miejsce i lekarstwo gotowe. Wystarczy litrowy słoik wypełnić liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości i zalać litrem gorącej wody, w której wcześniej rozpuszczamy pół kilograma cukru. Całość mieszamy i zamykamy, a po 2 dniach syrop przelewamy przez sitko i rozlewamy do mniejszych buteleczek. Pijemy go po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Teraz już chyba każdy z Was znajdzie swój sposób na walkę z kaszlem 🙂
Redakcja Zakątka Verbeny