Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Lody ziołowo-owocowe

Lato na chwilę nam się schowało, ale to wciąż najlepszy moment na pyszne lody! Każdy ma na pewno swoje ulubione, ale czasem warto poeksperymentować. Zwłaszcza, że przygotowanie lodów wcale nie jest trudne. Ziołowo-owocowe sorbety to najprostszy sposób, aby spróbować czegoś nowego. Dziś proponujemy kilka ciekawych pomysłów na lody z ziołami i owocami. Może wypróbujecie w weekend? 🙂

Lody! Ale jakie?

Śmietankowe, czekoladowe, truskawkowe – to chyba najbardziej popularne lody. A czasem wystarczy dodać odrobinę jakiejś przyprawy lub zioła, aby pozwolić zaskoczyć się zupełnie nowymi wrażeniami smakowymi. My jednak podamy Wam ciekawsze propozycje. Możecie potraktować je jako bazę do Waszych eksperymentów 🙂 Będzie sorbet, lody mleczne i slushy – kremowy i słodki.

Grejpfrutowo-miętowy sorbet

Zaczynamy czymś nieskomplikowanym. Wystarczy 300 ml soku grejpfrutowego i wody kokosowej w proporcji 2:1 i 2 łyżki listków mięty. Jeśli użyjecie świeżo wyciskanego soku, to należy go dobrze przecedzić, dodać do niego wodę kokosową i drobno posiekane lub porwane listki mięty. Miksturę możesz odstawić, aby nabrała aromatu mięty, a potem ją usunąć. Przelewamy płyn do pojemników na lody i wstawiamy na ok. 3 godziny do zamrażarki. Podobnie możecie przygotować wersję ze zmiksowanym miąższem arbuza i świeżą bazylią lub melisą. Takie ziołowo-owocowe sorbety są bardzo orzeźwiające.

Mleczne bazyliowe

Klasyczne lody o ciekawym smaku, którymi na pewno zaskoczycie swoich znajomych. Wystarczy przygotować pół litra mleka, 3-4 łyżki świeżej bazylii, 4 żółtka, ok. 100-120 ml śmietanki 36% i miód, syrop klonowy (1/4 szklanki) lub cukier (1/2 szklanki). Jak przygotować? Porwane listki dorzucamy do mleka i dodajemy połowę słodzika. Całość należy zagotować, oczywiście cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy na pół godziny, a potem przelewamy do blendera. Miksujemy do jednolitej masy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka z resztą słodzika i ucieramy mikserem aż będą bladożółte. Do żółtek powoli wlewamy mleczną mieszankę i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy ponownie do rondla i gotujemy, ciągle mieszając, aż lody zaczną się przyklejać do łyżki. Nie można masy zagotować, powinna mieć temperaturę ok. 80 stopni. Przelewamy do miski i miksujemy, aż masa wystygnie. Studzimy kilkanaście minut w lodówce i dodajemy potem śmietankę. Ubijamy aż do jednolitej masy i wstawiamy lody do zamrażarki na kilka godzin.

Owocowe slushy – błyskawiczne lody

To chyba najszybsze lody, jakie znamy. Potrzebujemy jedynie szklanki mrożonych owoców, szklanki kostek lodu i szklanki świeżego soku. Nie zapominamy o ziołach – ich dajemy 3-4 łyżki. Mieszamy sok np. pomarańczowy z ziołami (melisą, bazylią lub miętą) i odstawiamy, aby aromaty się wymieszały. W tym czasie miksujemy mrożone owoce (np. ananas lub mango) z kostkami lodu – aż wszystko się skruszy na drobinki i masa się spieni. Dolewamy przecedzony sok i ponownie miksujemy. Lody gotowe 😉 Jeśli chcemy, aby slushy było bardziej kremowe i mleczne, miksując owoce z kostkami lodu możemy dodać tyle samo, czyli szklankę śmietanki np. kokosowej i dopiero potem dolać soku. Jest orzeźwiająco, słodko i pysznie. Spróbujcie koniecznie.

A jakie lody Wy robicie w domu? 🙂 Podzielcie się swoimi pomysłami.

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze