Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Kwasy omega-3 – jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Gdy sezon wakacyjny dobiega powoli końca, warto przygotować swój organizm na nadchodzący okres jesienny. Co prawda o zdrowej i zbilansowanej diecie należy pamiętać przez cały rok, niemniej w trakcie tej pory nasz organizm narażony jest na wiele dolegliwości. Poza przeziębieniem mogą pojawić się również problemy z pamięcią, jasnością myślenia czy koncentracją. Dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu. Co warto o nich wiedzieć?

Czym są kwasy omega-3?

Zbilansowana dieta powinna dostarczać nie tylko wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, ale i pokrywać dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię. Dlatego nie może w niej zabraknąć zdrowych tłuszczów, które są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich warto zwrócić uwagę na omega-3, których obecność stanowi niezbędny warunek do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co ciekawe, z uwagi na odmienną budowę chemiczną i źródło występowania, dzielą się one na kilka rodzajów. Należą do nich m.in.: kwas a-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) czy kwas eikozapentaenowy (EPA). Podstawowa różnica polega na ich pochodzeniu: pierwszy występuje w produktach roślinnych, z kolei dwa kolejne znajdziemy głównie w rybach morskich, algach oraz owocach morza.

Warto podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega-3 nie są syntezowane w naszym organizmie. Oznacza to więc, że muszą one zostać dostarczone z zewnątrz, czyli za pośrednictwem odpowiednich produktów spożywczych.

Właściwości kwasów omega-3

Nie bez powodu omega-3 nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Wykazują one bowiem wszechstronne oddziaływanie na prawidłową pracę organizmu. Dowiedziono, że odznaczają się one dobroczynnym wpływem na układ nerwowy, usprawniają procesy myślenia i zapamiętywania. Stanowią również skuteczny sposób na poprawę koncentracji, która może ulec pogorszeniu np. na skutek obniżenia nastroju w okresie jesiennym. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, że kwas dokozaheksaenowy (DHA) to element budulcowych neuronów kory mózgowej. Stąd też odgrywa on istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Dieta wzbogacona o omega-3 wpływa korzystnie na pracę serca, gdyż te wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają prawidłowy przepływ krwi oraz procesy przemiany materii komórkowej. Okażą się również doskonałym wyborem dla osób, które zmagają się z problemami skórnymi (m.in. atopowym zapaleniem), alergiami czy osłabioną odpornością. Dodatkowo omega-3 stanowią skuteczne wsparcie dla naszych mięśni oraz kości, redukując rozmaite zapalenia, przeciwdziałając chorobom reumatoidalnym, a także przyspieszając wchłanianie wapnia. Co więcej, ten rodzaj kwasów tłuszczowych wchodzi w skład komórek, które występują w oku, dlatego ich regularne spożywanie ma wpływ na poprawę wzroku.​​

Kwasy omega-3 dla dzieci

Rodzice, którzy pragną zadbać o prawidłowy rozwój układu nerwowego swoich dzieci, powinni pamiętać o włączeniu tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do ich jadłospisu. Odgrywają one kluczową rolę w pierwszych latach życia, wpływając korzystnie na koncentrację, pamięć i procesy uczenia. O dostarczaniu do organizmu omega-3 powinny również pamiętać kobiety w ciąży, gdyż kwasy te przyczyniają się do właściwego rozwoju oczu i struktur mózgowych płodu.

Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tak, jak wcześniej wspomniano, źródło występowania kwasów tłuszczowych omega-3 zależy od jego rodzaju. Kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA) należy szukać w algach morskich oraz rybach, które się nimi żywią (takich jak makrela, łosoś, śledź, sola, dorsz itp.). Z kolei podstawowym źródłem kwasu a-linolenowego (ALA) są rozmaite rośliny i produkty pochodzenia roślinnego, np. oleje (lniany, rzepakowy, sojowy itp.), orzechy makadamia, włoskie, kiełki zbóż czy nasiona szałwii hiszpańskiej. Te ostatnie stanowią często bazę zdrowych deserów, które można z powodzeniem zaserwować najmłodszym domownikom.

Nasiona Chia to także składnik zbożowych ciasteczek marki Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy, dzięki czemu stanowią one źródło kwasów omega-3. Ta pożywna i przepyszna przekąska zawiera również dużą ilość błonnika pokarmowego, który oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Co więcej, podczas ich produkcji wykorzystywane jest masło bambusowe, a skład ciasteczek pozbawiony jest oleju palmowego i sztucznych barwników.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze