Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Koniczyna czerwona – lekarstwo na łące

W dzieciństwie biegaliśmy po łąkach i robiliśmy z niej bukieciki albo wianki, a nasze babcie przygotowywały syrop na przeziębienia i herbatkę, którą popijały wieczorem. Koniczyna czerwona także dziś obsypuje pięknym fioletowym kolorem łąki i polany, ale wiele osób zapomniało o jej rewelacyjnych właściwościach.

Zioło dla kobiet

Koniczyna wskazana jest przy wielu dolegliwościach, ale niezastąpiona jest podczas menopauzy, dlatego tak poleca się ją kobietom. Świetnie zmniejsza objawy, które wywoływane są utratą estrogenu, więc pomaga przy uderzeniach gorąca, bezsennością, wzrostem wagi, złamaniami kości z powodu utraty ich gęstości, osteoporozą czy problemami sercowymi i naczyniowymi albo stanami zapalnymi stawów. Na poprawę objawów trzeba oczywiście trochę poczekać, ale już po kilku miesiącach systematycznego stosowania koniczyny czerwonej, objawy są o wiele łagodniejsze i nie występują przy tym niepożądane skutki uboczne.

W czym pomoże koniczyna?

Ma tak wiele właściwości i zawiera ogrom związków organicznych i minerałów, że każdy powinien sięgać po napary i syropy z koniczyny. Uważać muszą osoby, które mają alergię i kobiety w ciąży oraz podczas laktacji. Poza tym koniczyna może pomóc na wiele dolegliwości. Jakich? Wskazana jest np. przy:

– ciężko gojących się ranach

– astmie i zapaleniu oskrzeli

– stanach zapalnych organizmu

– zbyt wysokim poziomie cholesterolu

– rozregulowanym trawieniu

– odtruwaniu krwi i oczyszczaniu wątroby

– łuszczycy oraz trądziku androgennym

– stanach zapalnych skóry

– wypadaniu włosów i łamiących się paznokciach.

Syrop, herbata czy nalewka?

Koniczyny można używać podczas gotowania na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem np. do risotto albo wszelkiego rodzaju sałatek. Pięknie wygląda i cudownie smakuje w lemoniadach. Najprościej jednak przygotować z niej herbatę albo syrop. Można przyrządzić go z cukrem, ale my wolimy wersję z miodem. Wystarczy szklankę kwiatów koniczyny zalać dwiema szklankami miodu i w garnku doprowadzić do wrzenia. Jak już syrop zagotujemy, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej dużej cytryny, choć można dodać jej o wiele więcej, jeśli wolicie kwaskowaty smak syropu. Miksturę dokładnie mieszamy, przelewamy do butelki i szczelnie zamykamy. Syrop jest idealny przy uporczywym kaszlu podczas zapalenia oskrzeli, ale profilaktycznie można dodawać go do wieczornej herbatki.

Koniczynę znaleźć można jeszcze na łąkach, więc spieszcie na zbiory i koniecznie przyrządźcie syrop albo zasuszcie kwiaty – będą idealne na herbatę podczas zimowych wieczorów.

 

Redakcja Zakątka Verbeny

 

 

Komentarze