Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Kochasz szparagi? Ten przepis Cię zaskoczy!

Katarzyna Kozłowska:

 

Przepis na ZIOŁOWE SZPARAGI

Składniki:

 

Wykonanie:

Zaczynamy nietypowo, bo od biżuterii ;o) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy albo masło klarowane, wrzucamy listki szałwii i delikatnie solimy. Jeśli tłuszcz jest wystarczająco gorący po chwili mamy szałwiowe chipsy, które wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Patelnię przecieramy, bo zaraz będzie potrzebna.

Siekamy pistacje.

Łodygi selera naciowego kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4 cm. Na patelni rozgrzewamy syrop z agawy albo cukier z odrobiną wody (cukier musi się rozpuścić i lekko zbrązowić) i wrzucamy selera naciowego. Smażymy przez chwilę, aż łodygo staną się lekko szkliste, ale nadal jędrne. Wykładamy.

Szparagi gotujemy na parze albo w lekko osolonej wodzie. Powinny być „al dente”.

Ugotowane szparagi układamy na talerzu, na to wykładamy selera naciowego. Posypujemy pokruszoną fetą, posiekanymi pistacjami i listkami szałwii. Na środku układamy krążek masła ziołowego i dekorujemy talerz kwiatami.

Komentarze