Kiszonki to jedne z najzdrowszych składników naszej diety, które powinny być spożywane jak najczęściej. Doskonale regulują one trawienie, są źródłem cennych probiotyków wspomagających naturalną odporność organizmu, zawierają wiele witamin. A co najlepsze – możemy je przygotować samodzielnie mając pewność, że są to całkowicie naturalne i zdrowe przetwory. Nie każdy jednak wie, że procesowi kiszenia można poddać nie tylko kapustę czy ogórki – spróbuj poeksperymentować z kiszonymi rzodkiewkami, czosnkiem czy papryką. Inne warzywa, które można kisić to chociażby buraki, kalafiory, papryka, bakłażany czy zielone pomidory. A czy wiesz, że można kisić także owoce, takie jak cytryny, śliwki, jabłka czy gruszki? Na dobrą sprawę ukisić można niemal każde warzywo i owoc.
Czym są kiszonki?
Proces kiszenia to zakwaszanie produktów spożywczych, generowane działaniem bakterii – pałeczek kwasu mlekowego. Produkty zawierające sporo cukru i wody wykazują wydłużoną trwałość, a także niższą kaloryczność – gdyż w procesie fermentacji bakterii zużywane są cukry.
Produkty poddawane kiszeniu są także świetnym źródłem zdrowych bakterii probiotycznych. Kolejne cenne składniki odżywcze to witaminy z grupy B oraz K, A, E i C a także wapń, magnez, fosfor, żelazo czy potas. Wysoka zawartość błonnika to kolejna zaleta kiszonek.
Procesowi kiszenia można poddać praktycznie każde warzywo. Oto kilka ciekawych propozycji:
• Kiszone buraki można przyrządzić z 5 kg buraków, główki czosnku, cebuli, pięciu listków laurowych oraz kilku łyżek soku z kiszonek kapusty bądź ogórków; buraki należy pociąć na plastry, warzywa umieścić w kamionkowym bądź szklanym garnku i zalać zimną wodą, dodając sok z ogórków/ kapusty i skórkę chleba; taką miksturę pozostawia się pod przykryciem na kilka dni
• Kiszone cytryny przygotujesz używając 16 cytryn do kiszenia oraz 8 do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli, laskę cynamonu i klika listków laurowych; cytryny przeznaczone do kiszenia należy umyć przekroić na pół, zasypać solą w wysokim naczyniu i zalać wodą; po dodaniu przypraw i soku z cytryn należy przykryć pojemnik i pozostawić na około 4 tygodnie
Właściwości prozdrowotne kiszonek
Dlaczego kiszonki są takie zdrowe? Zapewniają dostęp do cennych składników odżywczych zawartych w warzywach – i to właśnie wtedy, gdy trudno o sezonowe, świeże warzywa. Żelazne zapasy kiszonek na zimę to najlepszy sposób, aby zachować doskonałe zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika kiszonki regulują trawienie oraz gwarantują długotrwałe uczucie sytości – co może wspomagać proces odchudzania. Ponadto – dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego – kiszonki sprzyjają zachowaniu fizjologicznej flory bakteryjnej jelit.
Kiszonki wspomagają odporność, witaminy i minerały wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, kiszonki doskonale wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację, regulują sen. Kiszonki wspomagają ponadto oczyszczanie organizmu, regulują gospodarkę kwasowo – zasadową.
Szczególnie dużo kiszonek powinny spożywać osoby z osłabiona odpornością, z zaburzeniami trawiennymi, dotknięte problemami skórnymi bądź odchudzające się.
Czy każdy może jeść kiszonki?
Kiszonki to bardzo zdrowe uzupełnienie diety, a zatem mogą być spożywane niemal przez każdego. Jedynymi przeciwwskazaniami do ich spożycia jest nadciśnienie – kiszonki zawierają bowiem sporo soli. Kolejnym przeciwwskazaniem jest uczulenie na warzywa, które mają być poddane kiszeniu.’
Kiszonki mogą być spożywane przez dzieci – dobrze jest jednak wypłukać je pod wodą przed podaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli. Tego typu produkty można wprowadzać do diety malucha już po ukończeniu przez niego 1 roku życia. Po kiszonki mogą także sięgać kobiety w ciąży.
Autor: Artur Topolski