Dziś nikt już nie dyskutuje nad niepodważalnym zaletami tej niezwykle aromatycznej i prozdrowotnej przyprawy. Drogocenne właściwości imbiru od wieków są cenione i wykorzystywane przez mieszkańców azjatyckiej części globu. Coraz częściej roślinę tę można również spotkać na naszych rodzimych stołach, choć wielu z nas nie do końca wie, w jaki sposób w pełni wykorzystać jej zalety.
Jeśli więc zastanawiasz się, do czego używać świeżego korzenia imbiru, a do czego dodawać go w mielonej lub marynowanej postaci, poznaj repertuar zastosowań tej wartościowej przyprawy. Odważ się i oddaj kulinarnym eksperymentom, by raz na zawsze rozgryźć temat zdrowia w kuchni.
Powrót do korzeni… imbiru
Jeśli brak ci pomysłu, do czego używać korzenia imbiru, zainspiruj się gotowymi przepisami. To, co smaczne i zdrowe, nie zawsze musi być dziełem szefa kuchni, pichcącego na szklanym ekranie. Za sprawą połączenia świeżych, słodkawych i drzewnych nut smakowych, zawartych w olejkach eterycznych imbiru, świetnie nada się on do potraw inspirowanych kuchnią dalekowschodnią.
Aromatyczne curry jest wprost stworzone do kulinarnych połączeń z imbirem, zwieńczonych charakterystyczną ostrą i piekącą nutą. Z kolei w połączeniu z cytryną, imbir pomaga złagodzić nieco aromat owoców morza. Ukochane przez Polaków tłuste i ciężkie mięsa zyskają dzięki niemu niepowtarzalny aromat i wyrazistość. Delikatnie obrany korzeń najlepiej spisuje się solo lub w towarzystwie przypraw dorównujących mu intensywnością, jak gałka muszkatołowa czy goździki i pieprz.
Zdrowie w proszku
W gronie najbardziej inspirujących porad związanych z imbirem nie może zabraknąć wersji instant. Choć nazwa nie brzmi jak zaczerpnięta z listy „zdrowych” określeń, to odnosi się do sproszkowanej wersji przyprawy.
Olbrzymią zaletą mielonego imbiru jest jego dostępność przez cały rok oraz możliwość przechowywania przez dłuższy czas, bez ryzyka zepsucia. Taką wersję przyprawy znajdziemy w słodkich przekąskach, jak korzenne ciasteczka czy gotowe cukierki Verbena, które bez względu na okoliczności, zawsze można mieć pod ręką.
Gdzie jeszcze można przemycić imbir? Z powodzeniem sprawdzi się w rozmaitych koktajlach, których konfiguracja składu zależna jest wyłącznie od indywidualnych upodobań kucharza. Zaś w połączeniu z owocami, stanie się świetną alternatywą dla ciężkiego karnawałowego menu.
Imbir niezmar(y)nowany
Amatorzy zdrowia, interesujący się kuchniami świata, doskonale znają marynowany imbir. Choć ze wszystkich propozycji jego zastosowania, ta jest najmniej znana, to zdecydowanie warto dowiedzieć się, z czym ją połączyć. Imbir marynowany najczęściej spotykany jest jako przystawka do sushi, ale równie dobrze można wykonać go samodzielnie, łącząc na całą dobę pokrojoną na cieniutkie plastry świeżą wersję imbiru z zalewą z odrobiny wody, octu ryżowego, soli i cukru. To świetna przekąska na miarę ogórka kiszonego czy tradycyjnych pikli, a także doskonały dodatek do dań rybnych.
Imbir, choć dotychczas w kuchni raczej niedoceniany, może być z powodzeniem dodawany do większości potraw, a jego zastosowanie tak naturalne, jak używanie czosnku czy cebuli. Więc nie zastanawiaj się, do czego dodać imbir, tylko odpowiedz sobie na pytanie, czy masz go wśród swoich przypraw i po prostu zacznij go używać.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.