Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Z czym to się je? Oswajamy dziką różę

Nie każdy wie, że już trzy owoce dzikiej róży wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Warto zwrócić na tę roślinę, bo zarówno jej kwiaty, owoce, jak i liście mają cenne walory zdrowotne.

Dzika róża, zwana też psią różą, różą polną lub szypszyną, wpisała się w polski krajobraz jako krzew porastający zarośla, miedze i przydroża. Z reguły w miejskiej dżungli jest więc zupełnie niespotykana. Tymczasem warto po nią sięgnąć, choćby w przetworzonej postaci. Dlaczego?

Prawdziwe superfood

Dzika róża jest cennym źródłem witaminy A, B1, B2, E, K oraz B9, czyli kwasu foliowego. W jej owocach zawarte są też flawonoidy i garbniki, a to czyni ją rośliną, która świetnie sprawdzi się w przypadku słabej odporności, przy obniżonym nastroju. Warto zastosować dziką różę również wtedy, gdy cierpi się na bezsenność, schorzenia przewodu pokarmowego czy choroby i infekcje układu moczowego. Tylko jak jeść dziką różę, aby cieszyć się jej leczniczymi właściwościami?

Dzika róża w kuchni

Różę polną można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejsze są przepisy na konfiturę z płatków dzikiej róży oraz z jej owoców. Uznaniem cieszą się też nalewka i susz wykorzystywany do zaparzania herbaty. Z róży można zrobić jednak jeszcze więcej – sok, dżem, syrop czy nawet… cukier różany. Poniżej znajdziesz najciekawsze przepisy na przetwory z dzikiej róży.

Konfitura z płatków i z owoców dzikiej róży

Przygotowanie pysznej konfitury nie jest trudne. Kilogram płatków dzikiej róży po umyciu i osuszeniu należy zalać sokiem z połowy cytryny i ugniatać tak, aby puściły sok. Następnie trzeba je odstawić na kilka godzin. Po tym czasie płatki zasypać czterema szklankami brązowego cukru i smażyć na małym ogniu do czasu, aż płatki staną się przezroczyste. Gorącą konfiturę wystarczy przełożyć do wyparzonego słoika i gotowe!

Sporządzenie konfitury z owoców dzikiej róży jest równie proste. Najwięcej kłopotu sprawia jednak usunięcie pestek i włosków z umytych uprzednio owoców. Później wystarczy tylko zalać je wodą, gotować przez pół godziny, aż zmiękną, odcedzić i przetrzeć przez sito. Przetarte owoce musisz zasypać cukrem, na kilogram owoców wystarczy półtorej szklanki. Jeśli chcesz, możesz też dodać dwie łyżki soku z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj kwadrans, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Syrop z miodu i dzikiej róży

Domowym sposobem można również przygotować wyśmienity, wzmacniający organizm syrop. W tym celu litr płynnego miodu, wraz z czterema szklankami wody i pięcioma garściami świeżych płatków dzikiej róży, należy przez pół godziny ogrzewać na małym ogniu. Po tym czasie gorący syrop można przelać do słoiczków i zawekować.

Aromatyczna herbata

Suszone owoce dzikiej róży są też wyśmienite do przygotowania herbaty na różne dolegliwości, tym bardziej, że składnik ten można łączyć z innymi dodatkami. Do czego dodać dziką różę? Zaparzając suszone owoce dzikiej róży z melisą, otrzymasz doskonałą herbatę uspokajającą. Dodając kwiat lipy, porzeczki, jarzębinę lub pokrzywę, przygotujesz wzmacniający napar na przeziębienie. Dzika róża świetnie się też komponuje z hibiskusem, owocami bzu, tarniny, a także z miodem.

Cukier różany

Aromatyczny różany cukier to coś, co spodoba się przede wszystkim miłośnikom niecodziennych smaków, którzy chcą wzbogacić wypieki, desery oraz zimne i gorące napoje. Taki cukier można kupić gotowy lub przygotować samodzielnie w domu. A jest to proste! Garść płatków dzikiej róży wystarczy dokładnie rozetrzeć w moździerzu, a następnie dodać szklankę cukru trzcinowego i wymieszać. Gotową mieszankę trzeba jeszcze wysypać na tackę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na dzień lub dwa do wysuszenia.

Ze względu na zdrowotne właściwości dzikiej róży, warto ją wykorzystywać na wiele sposobów i jeść pod różnymi postaciami. Dobrze skorzystać z licznych przepisów lub sięgnąć po gotowe wyroby z tym cennym składnikiem, na przykład ziołowe cukierkiVerbena z dziką różą. Dzięki temu można każdego dnia korzystać z jej walorów smakowych i zdrowotnych!

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. 

Komentarze