Nie każdy wie, że już trzy owoce dzikiej róży wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Warto zwrócić na tę roślinę, bo zarówno jej kwiaty, owoce, jak i liście mają cenne walory zdrowotne.
Dzika róża, zwana też psią różą, różą polną lub szypszyną, wpisała się w polski krajobraz jako krzew porastający zarośla, miedze i przydroża. Z reguły w miejskiej dżungli jest więc zupełnie niespotykana. Tymczasem warto po nią sięgnąć, choćby w przetworzonej postaci. Dlaczego?
Prawdziwe superfood
Dzika róża jest cennym źródłem witaminy A, B1, B2, E, K oraz B9, czyli kwasu foliowego. W jej owocach zawarte są też flawonoidy i garbniki, a to czyni ją rośliną, która świetnie sprawdzi się w przypadku słabej odporności, przy obniżonym nastroju. Warto zastosować dziką różę również wtedy, gdy cierpi się na bezsenność, schorzenia przewodu pokarmowego czy choroby i infekcje układu moczowego. Tylko jak jeść dziką różę, aby cieszyć się jej leczniczymi właściwościami?
Dzika róża w kuchni
Różę polną można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejsze są przepisy na konfiturę z płatków dzikiej róży oraz z jej owoców. Uznaniem cieszą się też nalewka i susz wykorzystywany do zaparzania herbaty. Z róży można zrobić jednak jeszcze więcej – sok, dżem, syrop czy nawet… cukier różany. Poniżej znajdziesz najciekawsze przepisy na przetwory z dzikiej róży.
Konfitura z płatków i z owoców dzikiej róży
Przygotowanie pysznej konfitury nie jest trudne. Kilogram płatków dzikiej róży po umyciu i osuszeniu należy zalać sokiem z połowy cytryny i ugniatać tak, aby puściły sok. Następnie trzeba je odstawić na kilka godzin. Po tym czasie płatki zasypać czterema szklankami brązowego cukru i smażyć na małym ogniu do czasu, aż płatki staną się przezroczyste. Gorącą konfiturę wystarczy przełożyć do wyparzonego słoika i gotowe!
Sporządzenie konfitury z owoców dzikiej róży jest równie proste. Najwięcej kłopotu sprawia jednak usunięcie pestek i włosków z umytych uprzednio owoców. Później wystarczy tylko zalać je wodą, gotować przez pół godziny, aż zmiękną, odcedzić i przetrzeć przez sito. Przetarte owoce musisz zasypać cukrem, na kilogram owoców wystarczy półtorej szklanki. Jeśli chcesz, możesz też dodać dwie łyżki soku z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj kwadrans, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Syrop z miodu i dzikiej róży
Domowym sposobem można również przygotować wyśmienity, wzmacniający organizm syrop. W tym celu litr płynnego miodu, wraz z czterema szklankami wody i pięcioma garściami świeżych płatków dzikiej róży, należy przez pół godziny ogrzewać na małym ogniu. Po tym czasie gorący syrop można przelać do słoiczków i zawekować.
Aromatyczna herbata
Suszone owoce dzikiej róży są też wyśmienite do przygotowania herbaty na różne dolegliwości, tym bardziej, że składnik ten można łączyć z innymi dodatkami. Do czego dodać dziką różę? Zaparzając suszone owoce dzikiej róży z melisą, otrzymasz doskonałą herbatę uspokajającą. Dodając kwiat lipy, porzeczki, jarzębinę lub pokrzywę, przygotujesz wzmacniający napar na przeziębienie. Dzika róża świetnie się też komponuje z hibiskusem, owocami bzu, tarniny, a także z miodem.
Cukier różany
Aromatyczny różany cukier to coś, co spodoba się przede wszystkim miłośnikom niecodziennych smaków, którzy chcą wzbogacić wypieki, desery oraz zimne i gorące napoje. Taki cukier można kupić gotowy lub przygotować samodzielnie w domu. A jest to proste! Garść płatków dzikiej róży wystarczy dokładnie rozetrzeć w moździerzu, a następnie dodać szklankę cukru trzcinowego i wymieszać. Gotową mieszankę trzeba jeszcze wysypać na tackę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na dzień lub dwa do wysuszenia.
Ze względu na zdrowotne właściwości dzikiej róży, warto ją wykorzystywać na wiele sposobów i jeść pod różnymi postaciami. Dobrze skorzystać z licznych przepisów lub sięgnąć po gotowe wyroby z tym cennym składnikiem, na przykład ziołowe cukierkiVerbena z dziką różą. Dzięki temu można każdego dnia korzystać z jej walorów smakowych i zdrowotnych!
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.