Jak zbić gorączkę? Domowe sposoby na obniżenie temperatury
Gorączka jest jednym z najczęstszych objawów towarzyszących przeziębieniu i grypie. W okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na działanie rozmaitych wirusów i bakterii, jego reakcją obronną jest podwyższenie temperatury ciała. Gorączka jest zatem naturalną odpowiedzią na atak drobnoustrojów, a do jej najczęstszych objawów należą m.in. dreszcze, bóle głowy czy ogólne osłabienie. Jak postępować w chwili pojawienia się symptomów? Wśród naturalnych sposobów na obniżenie gorączki warto wyróżnić niektóre zioła i rośliny.
Gorączka – o czym świadczy i jak przy niej postępować?
Tak, jak wspomniano we wstępie, gorączka jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu, który atakowany jest przez rozmaite drobnoustroje chorobowe. Dlatego nie zawsze najlepszym rozwiązaniem jest natychmiastowe sięganie po preparaty lecznicze (zwłaszcza silne środki farmakologiczne), gdyż może to prowadzić do zakłócenia pracy układu immunologicznego. Ponadto, jeśli pomimo prób obniżenia temperatury, gorączka nie ustępuje, to być może przyczyną nie jest infekcja bakteryjna czy wirusowa. W takiej sytuacji należy niezwłocznie umówić się na wizytę u lekarza.
Zanim jednak podejmiemy jakiekolwiek kroki, kluczem jest odpowiednie zmierzenie temperatury i znajomość poszczególnych wartości:
- 36,6°C – prawidłowa temperatura ciała,
- 37,1-38,0°C – stan gorączkowy,
- powyżej 38°C – gorączka.
Warto jednak pamiętać, że ostatni z omawianych stanów będzie najsilniej objawiać się w godzinach wieczornych. Dzieje się tak, ponieważ temperatura ciała wzrasta w ciągu doby, co ma związek z rozmaitymi procesami organizmu m.in. aktywnością komórek mięśniowych. Do najczęstszych efektów powstania gorączki należą bóle i zawroty głowy, pocenie się, gwałtowny spadek energii oraz bóle mięśni.
Naturalne sposoby na obniżenie gorączki
W przypadku wystąpienia gorączki zaleca się przede wszystkim odpoczynek i dużą ilość snu, które będą sprzyjały regeneracji. Należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, który intensywnie wytwarza pot w celu schłodzenia skóry od zewnątrz. Aby zneutralizować nieprzyjemne objawy gorączki, warto zaznajomić się z dobroczynnym działaniem niektórych ziół i roślin.
Eukaliptus
Wśród domowych sposobów na obniżenie gorączki z pewnością warto wymienić olejek eukaliptusowy. Łagodzi on także towarzyszące przeziębieniu objawy, takie jak katar, zatkany nos czy bóle gardła i mięśni. Od wieków znane jest jednak zastosowanie eukaliptusa w obniżaniu gorączki, czego dokonywali m.in. australijscy Aborygeni.
Co istotne, olejek na bazie tej rośliny można wykorzystywać w trakcie grypy czy przeziębienia na różne sposoby. Jeśli zależy nam na zbiciu temperatury, wystarczy kilka kropel umieścić na chłodnym okładzie, który przykładamy do ciała. Można również niewielką ilość olejku eukaliptusowego wcierać w skórę np. w okolice klatki piersiowej. Taki zabieg ułatwi dodatkowo oddychanie oraz pozwoli pozbyć się innych objawów m.in. bólów głowy. W sytuacji, gdy chcemy zwalczyć inne symptomy, które często towarzyszą przeziębieniu (katar, ból gardła itp.), warto również pomyśleć o inhalacjach z dodatkiem olejku.
Czarny bez
Kolejnym naturalnym sposobem na obniżenie gorączki są przetwory na bazie czarnego bzu. Kwiaty tej rośliny wykazują szereg pozytywnych właściwości m.in. napotnych, wykrztuśnych czy antywirusowych. Dodatkowo wpływają korzystnie na wzmocnienie organizmu i skutecznie łagodzą bóle np. głowy. Z tego powodu rozmaite napary czy syrop z czarnego bzu warto stosować zarówno w trakcie trwania gorączki, jak i po jej złagodzeniu, gdy organizm jest nadal wyczerpany chorobą.
Dobroczynne właściwości wykazują również owoce tej rośliny, które działają napotnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbólowo. Dodatkowo sprzyjają one usuwaniu toksyn z organizmu. Przygotowanie przetworów zarówno na bazie owoców, jak i kwiatów z czarnego bzu nie sprawia większych trudności. W tym celu warto jednak pamiętać o terminach zbiorów, które przypadają na okresy: od końca maja do czerwca (w przypadku kwiatów) oraz na przełomie sierpnia i września (w przypadku owoców). Wówczas zimą i jesienią możemy cieszyć się dobroczynnymi syropami, które okażą się skutecznym sprzymierzeńcem w walce z gorączką.
Szałwia
W łagodzeniu objawów gorączki przydatna może okazać się również szałwia. Dodatkowo napary na bazie liści tej rośliny wykazują właściwości wykrztuśne, bakteriobójcze i ściągające, co może być istotne w trakcie zwalczania przeziębienia czy grypy. Szałwia nie tylko pozwala pozbyć się gorączki, ale okazuje się również skutecznym remedium na silne bóle gardła.
W okresie przeziębienia czy grypy warto pamiętać o naturalnych składnikach, które łagodzą rozmaite objawy, w tym m.in. gorączkę. Rozmaite zioła i rośliny stały się również inspiracją do stworzenia wyjątkowych produktów marki Verbena. Oferta obejmuje m.in. przepyszne cukierki o smaku szałwii czy eukaliptusa, a także pożywne ciasteczka z dodatkiem czarnego bzu.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.