Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Domowy przepis na miętowe żelki

Miętowe żelki

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę wraz z herbatą. Niech parzy się przez 10 minut.
  2. Odmierz ok. 0,5 szklanki zaparzonej herbaty i wlej do miski z odmierzoną żelatyną. Odłóż na bok.
  3. Podgrzej resztę herbaty (cały czas z torebkami w środku), aż będzie ciepła – nie doprowadzaj do wrzenia ani zagotowania.
  4. Wyjmij torebki.
  5. Dodaj żelatynową miksturę do ciepłej herbaty i mieszaj, aż wszystko połączy się w całość i będzie gładkie.
  6. Zdejmij garnek z ognia i dodaj miód, mieszaj aż wszystko się połączy. Zdejmij białą pianę z góry, jeśli się pojawi i wyrzuć.
  7. Wylej żelatynową miksturę do żaroodpornego dzbanka (lub innego naczynia, które nie pęknie i można będzie łatwo z niego nalewać) i później przelej do przygotowanych wcześniej foremek wybranego kształtu (najlepiej silikonowe foremki, z innych ciężko później wyjąć żelki).
  8. Chłodzimy aż stężeją, ok. 1 godziny i wyjmujemy z foremek.
  9. Mogą być przechowywane w pokojowej temperaturze, są równie dobre zimne.

Patrycja Krogul

Komentarze