Szałwia jako przyprawa. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Liście świeżej szałwii

Ze względu na swój intensywny, pikantny smak, szałwia jako przyprawa nadaje się do wielu potraw. Jej korzenny aromat, nieco cierpko-gorzki posmak sprawia, że nie da się jej pomylić z żadnym innym ziołem. Jak wobec tego wprowadzić ją do kuchni?

Zaproś szałwię do swojej kuchni!

Szałwia może być stosowana w formie świeżych listków albo suszonej. Świeża charakteryzuje się mięsistymi, włochatymi listkami – w zależności od odmiany, mogą one być zielone, mienić się w odcieniach fioletu, błękitu bądź bordo. Suszona sprawdza się w wersji pokruszonej albo zmielonej. Należy jednak pamiętać, że suszona ma tendencję do gorzknienia oraz nabierania stęchłego zapachu – warto więc stosować ją z umiarem. Tak naprawdę szałwia może być i gotowana, i smażona. Można ją suszyć, mrozić, konserwować w oleju, a nawet przetworzyć na ocet. Jej kwiaty mogą posłużyć do przygotowania naparu. A to tylko początek długiej listy zastosowań!

Niezastąpiony składnik ciężkostrawnych potraw

Jeśli nie przekonuje Cię jej aromat, zastanawiając się nad wykorzystaniem szałwii w kuchni, weź pod uwagę ten argument: świetnie się nadaje do ciężkostrawnych potraw. Dlaczego? Zioło to ma właściwości, które pomagają trawić tłuszcze. Dlatego dobrze jest dodawać szałwię do marynaty tłustych mięs, jak na przykład wieprzowina czy tłusty drób (przed ich pieczeniem). Wystarczy kilka świeżych listków – mogą być dodane w całości lub też posiekane bądź starte.

Szałwia jako przyprawa rewelacyjnie nadaje się też do potraw, które mogą wywoływać wzdęcia, w tym między innymi kapusty i grochu. Niweluje przykre dolegliwości, a do tego wzbogaca aromat potrawy.

Do czego jeszcze dodać szałwię? Właściwie do… wszystkiego

Kiedy zapoznasz się z poniższą listą, nie będziesz mieć wątpliwości, że szałwia w kuchni to naprawdę uniwersalna przyprawa. Jakie dania czują się w jej towarzystwie dobrze?

  • Podroby i wyroby mięsne. Przyprawa pasuje do farszów i pasztetów, a ponadto do wyrobów takich jak wątróbki, kiełbasy czy włoski boczek pancetta.
  • Ryby. Szałwią doprawia się przede wszystkim węgorze i śledzie.
  • Pomidory i ich przetwory. Smak zupy pomidorowej wzbogaci dodanie kilku listków świeżej szałwii. To samo dotyczy takich potraw takich jak duszone pomidory czy leczo.
  • Sery. Ze względu swój ostry smak, szałwia nadaje się idealnie na dodatek do serów charakteryzujących się zarówno intensywnym zapachem, jak i smakiem (jak cheddar). Fani past z białego sera mogą użyć szałwii jako dodatku, muszą jednak pamiętać, że przyprawa przytłumi smak wszystkich innych składników.
  • Marynaty i sosy. Zyskują głębię smaku, kiedy doda się do nich odrobinę szałwii.
  • Mieszanki warzywne. Dobrze smakują w połączeniu z nią szczególnie te bazujące na roślinach strączkowych, kabaczku, cebuli oraz kapuście.
  • Alkohol. Szałwia bywa stosowana jako składnik win, likierów i piwa.

Ziemniaki. Zapiekane z szałwią zyskują doskonały aromat! Zastosowanie szałwii w kuchni jest naprawdę ogromne – przyprawa wspaniale smakuje w połączeniu z makaronem, kopytkami, gnocchi (całe liście szałwii należy tu podgrzać z odrobiną oliwy, pieprzu oraz czosnku). Szałwia wpasuje się także wyśmienicie w dania z grzybami leśnymi i warzywami korzeniowymi (m.in. korzeń pietruszki). Stanowi ciekawy dodatek do chleba czy wypiekanych bułek.

Słodycze z szałwią?

Tak, tak! Na koniec najsmaczniejszy kąsek. Wśród możliwości kulinarnego wykorzystania szałwii znajdują się także słodkie potrawy. Warto dodać ją do konfitur czy lemoniad. Pasuje do deserów z takimi owocami jak: mango, brzoskwinia, gruszka czy jabłko.

Z liści szałwii można przyrządzić także ciastka (liście zanurza się w cieście naleśnikowym, a następnie smaży na maśle). Możną ją znaleźć też w cukierkach Verbena.

Przeczytaj także nasz artykuł na temat właściwości szałwii.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. 

Komentarze