Lipa to drzewo szczególne. W czasach przedchrześcijańskich Słowianie uważali ją za drzewo święte. To pod nią odbywały się najważniejsze narady wojenne, obrzędy, tańce i sądy. Z kwiatów pszczoły czerpały nektar, wywary z liście traktowano jak ludowy lek, a z drewna wykonywano posągi. Lipa dostarczała materiału także na kosze, naczynia, meble i drewniane chodaki.
Symbol kobiecości i płodności
Lipa była symbolem kobiecej delikatności i łagodności, a także płodności oraz pokoju. Pod lipą proszono o urodzaj i bardzo często można znaleźć ją było w pobliżu domostw i gospodarstw, bo wierzono, że chronić będzie przed piorunami. Lipę czczono bardzo długo, nazywając ją drzewem Najświętszej Panienki. Do dziś gdzieniegdzie, szczególnie na wsi, można spotkać przy lipach maleńkie kapliczki.
Leczy, uspokaja, odpręża
Dziś lipę wykorzystuje się w ziołolecznictwie i pielęgnacji. Napary z kwiatów lipy mają działanie napotne, przeciwbólowe oraz przeciwskurczowe. Śmiało można je podawać do picia zarówno osobom starszym, jak i dzieciom podczas infekcji górnych dróg oddechowych, szczególnie przy anginie i zapaleniu oskrzeli. Lipa zawiera również wiele substancji, które mają działanie uspokajające i nasenne, leczą ból gardła i łagodzą kaszel. Olejek lipowy wzmocni naszą odporność, oczyści organizm i uspokoi – świetnie nadaje się także do kąpieli, masażu i aromaterapii. Natomiast kwiat lipy przyniesie ulgę przy niestrawnościach i problemach żołądkowych, ułatwiając trawienie.
Syrop, sałatka i twarożek z lipą
Lipę z powodzeniem można wykorzystywać także w potrawach. Jej liście smakują lepiej niż sałata. Młode listki mają delikatny, lekko słodki smak i są lekko śluzowate. Ten śluz ma działanie wykrztuśne, dlatego właśnie lipa polecana jest przy przeziębieniach i pomaga przy kaszlu. Liście najlepiej oczywiście zbierać wiosną i latem, ale nawet w sierpniu i we wrześniu pojawiają się na odroślach u nasady pnia. Z kwiatów lipy można natomiast robić pyszne napary, herbatki i syropy. Jak wykorzystać lipę w kuchni? Poniżej kilka szybkich, ciekawych przepisów.
Sałatka z liści lipy
Listki lipy należy najpierw opłukać i osuszyć, a następnie porwać na drobne kawałki. Można je skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem oraz dolać odrobinę soku z cytryny. Świetnie też będą smakować polane jogurtem, ze świeżym ogórkiem, jajkiem na twardo i posypane świeżym koperkiem. Do takiej sałatki z liści z oliwą i sokiem z cytryny można również dodać twarożek, szczypiorek i rzodkiewkę. Będzie to świetny dodatek do kanapek.
Syrop lipowy z miodem
Sześć szklanek kwiatów lipy należy ułożyć w dużym słoju. 1,5 litra wody zagotować z całym kilogramem cukru, a następnie płyn odstawić do wystudzenia. Do wody dodać sok z 1 dużej lub 2 mniejszych cytryn i 5-7 dużych łyżek miodu, najlepiej lipowego. Dokładnie mieszamy miksturę i zalewamy nią kwiaty w słoju. Przykrywamy i po 3 dniach odcedzamy, przelewamy do słoiczków albo małych butelek i pasteryzujemy. Taki syrop można stosować przez cały rok na przeziębienie, gorączkę czy infekcje dróg oddechowych. Świetny będzie też jako słodzik do herbaty i wody.
A Wy jak wykorzystujecie właściwości lipy? Jesteśmy ciekawi Waszych pomysłów.
Redakcja Zakątka Verbeny