Pokrzywa – nie tylko do picia

Pierwsze zetknięcie z pokrzywą większość z nas zaliczyła jeszcze jako dziecko. Zazwyczaj było to spotkanie nieprzyjemne ze względu na jej parzące właściwości. Z tego powodu łatwo się do tej rośliny zniechęcić, ale kiedy poznacie jej właściwości, z pewnością zmienicie zdanie na temat pokrzywy.

 

Pokrzywa w kuchni

Nie musicie się bać, że konsumpcja pokrzywy skończy się podrażnieniami znanymi z dzieciństwa. Na skutek więdnięcia lub obróbki cieplnej, traci ona swoje właściwości “parzące”, nie tracąc przy tym składników zdrowotnych. A tych jest naprawdę wiele, ponieważ jej liście zawierają m.in chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem.

 

Pesto z pokrzywy

  • kilka gałązek bazylii z listkami
  • garść pokrzywy
  • twardy, żółty ser (np. parmezan lub polski Bursztyn)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z olivek extra vergine
  • garść orzeszków piniowych (można zastąpić, np. pestkami słonecznika)

 

Pokrzywę przed wrzuceniem do blendera parzymy we wrzątku, bazylię dokładnie myjemy, następnie z dodatkiem oliwy blendujemy zioła na gładką masę. Ser ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy za pomocą praski, a orzeszki kruszymy w moździerzu, a następnie łączymy całość i mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji .

 

Pokrzywa w medycynie

O zastosowaniach pokrzywy w medycynie rozpisywano się już w starożytności. Sok z pokrzywy pomoże w leczeniu niedoborów żelaza, a także w oczyszczaniu organizmu, w szczególności nerek i krwi. Choć łatwo kupić gotowe “soki z pokrzywy”, warto zwrócić szczególną uwagę na skład. Najlepiej jednak przygotować taki sok samodzielnie. Polecamy Wam zastosowanie przepisu Artura Topolskiego, który możecie znaleźć na jego stronie internetowej https://arturtopolski.pl/sok-z-pokrzywy-wlasciwosci/:

Mikstura jest bardzo prosta w wykonaniu, nie zabierze nam dużo czasu. Do tego eliksiru będzie potrzebny tylko jeden składnik, a dokładnie kilogram świeżych liści pokrzywy. Umyj dokładnie zebrane liście, a następnie za pomocą ostrego noża posiekaj. Tak przygotowane fragmenty umieść w wyciskarce. Otrzymamy sok będzie zawierał liczne fragmenty liści, dlatego też trzeba przepuścić go przez gazę lub gęste sito. Najlepiej rozcieńczyć sok za pomocą wody. Wlewamy sok z pokrzywy do szklanki, tak aby zajmował on 1/3 objętości szklanki. Pozostałą część uzupełniamy wodą. Pamiętajmy również, aby sok trzymać w lodówce maksymalnie pięć dni.”

Zachęcamy zatem, abyście korzystając z sezonu na młodą pokrzywę, założyli długie spodnie, zabrali dobre, gumowe rękawiczki i ruszyli na zbiory tej niepozornej i często niedocenianej rośliny!

 

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze