Zima pachnąca ziołami

Zima pachnąca ziołami?

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy powinniśmy szczególnie dbać o zdrowie – niskie temperatury i mniejsza ilość światła słonecznego sprawiają, że często chorujemy, czujemy się zmęczeni i przygnębieni. Na szczęście natura daje nam proste  rozwiązania – aromatyczne zioła, które zbieramy latem i po które chętnie sięgamy zimą aby walczyć z typowymi dla tej pory roku dolegliwościami.  Jakie więc zioła powinniśmy stosować zimą? Poniżej znajdziecie propozycje czterech pysznych i aromatycznych herbatek, które pozwolą zachować zdrowie       i dobre samopoczucie.

Herbatka imbirowa

Imbir to przyprawa, która idealnie nadaje się na zimę – rozgrzewa, wpływa korzystnie na układ odpornościowy, pobudza krążenie krwi, poprawia samopoczucie i wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.  Aby imbir był skuteczny należy stosować świeże kłącze lub wyciągi z imbiru, suszony imbir jest bowiem mało wartościowy.

Herbatkę imbirową możemy przygotować z samego imbiru lub czarnej herbaty i imbiru. Do przygotowania herbaty będziemy potrzebować kawałek świeżego kłącza imbiru o długości około 1,5 cm, można go obrać lub wypłukać. Imbir kroimy na bardzo cienkie plastry                i zalewamy wrzątkiem razem z czarną herbatą, napar pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Herbatka z kwiatów lipy i malin

Lipa i malina to zioła które doskonale rozgrzewają, taka herbatka doskonale sprawdzi się kiedy przemarzniemy a także podczas przeziębienia. Ma piękny aromat oraz doskonale smakuje, dzięki temu możemy ją również podawać najmłodszym. Herbatka działa przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, łagodzi kaszel oraz ból gardła. Lipa działa również uspokajająco, koi nerwy jest więc to doskonały pomysł na herbatkę po ciężkim, sterującym dniu. Napar przygotowujemy z suszonych kwiatów lipy oraz suszonych malin (w stosunku 1:1) i dodajemy do smaku łyżeczkę miodu.

Herbatka z hibiskusa z miodem

Herbata z hibiskusa ma niepowtarzalny smak i aromat, przygotowuje się ją z suszonych kwiatów malwy sudańskiej nazywanej również ketmią. Herbata wpływa korzystnie na metabolizm,  ochronnie na wątrobę, oddziałuje również korzystnie na układ odpornościowy                i jest źródłem witaminy C. Regularne picie herbaty obniża ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Herbata                z hibiskusa ma lekko kwaskowaty smak, najlepiej więc smakuje z dodatkiem odrobiny miodu. Niewielką ilość kwiatów hibiskusa parzymy kilkanaście minut pod przykryciem, łyżeczkę miodu dodajemy po odcedzeniu.

Herbata rooibos z cynamonem i goździkami

Napar z rooibosa nie zawiera kofeiny jest więc doskonałym zimowym napojem również dla kobiet w ciąży i dzieci, herbata jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, zimą dieta jest mniej zasobna w te związki dlatego warto je uzupełniać ziołowymi napami takimi jak rooibos. Napar jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C, które wpłyną korzystne na układ odpornościowy. Herbata z rooibosa poprawia nastrój i działa łagodnie uspokajająco dlatego polecana jest również na zimową chandrę. Dzięki rozgrzewającym i aromatycznym dodatkom herbata nabierze niepowtarzalnego smaku. Aby przygotować aromatyczną herbatkę płaską łyżkę liści rooibosa, szczyptę cynamonu i kilka goździków wrzucamy do zaparzacza, zalewamy w 200 ml gorącej wody (około 95°C), pozostawiamy pod przykryciem na kwadrans, następnie herbatę odcedzamy i pijemy ciepły napar.

 

Prawidłowe nawodnienie organizmu jest równie ważne latem i zimą, picie ziołowych naparów z aromatycznymi dodatkami to doskonały pomysł na przełamanie zimowej rutyny.  Nawadniają, rozgrzewają, wpływają korzystnie na odporność pozwalając zachować zdrowie dobre samopoczucie zimą.

 

Autor: Agata Groma – Herbal Leaf Polska

 

Komentarze