Miętowe żelki
Składniki
- 1¾ szklanki ciepłej wody
- 3 saszetki herbaty miętowej
- 6 łyżeczki żelatyny
- opcjonalnie: 2 – 3 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę wraz z herbatą. Niech parzy się przez 10 minut.
- Odmierz ok. 0,5 szklanki zaparzonej herbaty i wlej do miski z odmierzoną żelatyną. Odłóż na bok.
- Podgrzej resztę herbaty (cały czas z torebkami w środku), aż będzie ciepła – nie doprowadzaj do wrzenia ani zagotowania.
- Wyjmij torebki.
- Dodaj żelatynową miksturę do ciepłej herbaty i mieszaj, aż wszystko połączy się w całość i będzie gładkie.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj miód, mieszaj aż wszystko się połączy. Zdejmij białą pianę z góry, jeśli się pojawi i wyrzuć.
- Wylej żelatynową miksturę do żaroodpornego dzbanka (lub innego naczynia, które nie pęknie i można będzie łatwo z niego nalewać) i później przelej do przygotowanych wcześniej foremek wybranego kształtu (najlepiej silikonowe foremki, z innych ciężko później wyjąć żelki).
- Chłodzimy aż stężeją, ok. 1 godziny i wyjmujemy z foremek.
- Mogą być przechowywane w pokojowej temperaturze, są równie dobre zimne.
Patrycja Krogul