Kochasz szparagi? Ten przepis Cię zaskoczy!

Katarzyna Kozłowska:

 

Przepis na ZIOŁOWE SZPARAGI

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • trzy gałązki selera naciowego
  • pół kostki fety
  • kilkanaście świeżych liści szałwii
  • garść wyłuskanych pistacji
  • łyżka syropu z agawy albo nierafinowanego cukru trzcinowego
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego albo do smażenia
  • kawałek masła ziołowego (ja zrobiłam rozmarynowo, melisowo, miętowe)
  • sól, pieprz
  • kwiaty do dekoracji (ja użyłam kwiatów szczypiorku, bluszczyka kurdybanka, przetacznika i bodziszka)
  • olej kokosowy lub masło klarowane

 

Wykonanie:

Zaczynamy nietypowo, bo od biżuterii ;o) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy albo masło klarowane, wrzucamy listki szałwii i delikatnie solimy. Jeśli tłuszcz jest wystarczająco gorący po chwili mamy szałwiowe chipsy, które wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Patelnię przecieramy, bo zaraz będzie potrzebna.

Siekamy pistacje.

Łodygi selera naciowego kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4 cm. Na patelni rozgrzewamy syrop z agawy albo cukier z odrobiną wody (cukier musi się rozpuścić i lekko zbrązowić) i wrzucamy selera naciowego. Smażymy przez chwilę, aż łodygo staną się lekko szkliste, ale nadal jędrne. Wykładamy.

Szparagi gotujemy na parze albo w lekko osolonej wodzie. Powinny być „al dente”.

Ugotowane szparagi układamy na talerzu, na to wykładamy selera naciowego. Posypujemy pokruszoną fetą, posiekanymi pistacjami i listkami szałwii. Na środku układamy krążek masła ziołowego i dekorujemy talerz kwiatami.

Komentarze