Bez wątpienia melisa jest powszechnie znana i stosowana zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Bardzo popularne są choćby aromatyczne napary i herbaty na bazie jej liści, które stanowią naturalne antidotum na stres i bezsenność. Melisa kryje jednak w swoim składzie szereg cennych składników aktywnych, dzięki czemu niesie rozmaite korzyści dla naszego organizmu. Ta pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego roślina okaże się nieocenionym wsparciem m.in. w problemach z nadciśnieniem czy w usprawnieniu pracy jelit. Co warto o niej wiedzieć?
Nie tylko na uspokojenie…
Cytrynowe ziele, miodownik, pszczelnik – to tylko niektóre z określeń, pod którymi znana jest melisa. Roślina ta posiada nie tylko wiele rozmaitych nazw, ale i szereg prozdrowotnych właściwości. Powszechnie znana jest jednak ze swojego działania uspokajającego, dlatego wiele osób sięga po nią w stanach napięcia czy dużego stresu. Wszystko za sprawą zawartych w tej roślinie olejków eterycznych oraz składników aktywnych.
Efekt uspokojenia i rozluźnienia to jednak nie wszystko. Regularne stosowanie melisy prowadzi do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu dochodzi do usprawnienia procesów trawiennych. Dodatkowo w olejku eterycznym zawarte są m.in. cytronelol i octan eugenolu, które wpływają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit (zwłaszcza jelita grubego), a zatem przeciwdziałają zaparciom. Melisa jest również bogata w kwasy fenolowe, w tym rozmarynowy, kawowy i ferulowy, które wykazują działanie przeciwutleniające.
Kiedy warto sięgnąć po melisę?
Poza wymienionymi powyżej właściwościami, a więc dobroczynnym wpływem na układ nerwowy i trawienny, melisa okaże się dobrym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Wówczas warto jednak spożywać ją w godzinach porannych, gdy problem ten jest najbardziej nasilony. Badania wskazują również, że melisa działa chronotropowo ujemnie, a więc zmniejsza częstość skurczów serca. Z tego względu polecana jest osobom, które zmagają się z arytmią.
Na co jeszcze pomaga melisa? O jej włączeniu do diety powinny pomyśleć osoby, które borykają się z:
- silnymi bólami głowy (w tym z migreną),
- problemami z koncentracją,
- grypą i przeziębieniem (z uwagi na swoje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne),
- zaburzeniami metabolicznymi,
- zaparciami, wzdęciami, biegunkami i bólami brzucha,
- chorobami skórnymi: wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
Jak stosować melisę?
Melisa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako roślina przyprawowa m.in. do pieczonego drobiu, duszonych grzybów, sosów, majonezów, warzyw i deserów. Jej świeże listki, za sprawą swojego cytrynowego posmaku, stanowią również dodatek do orzeźwiających napojów. Niemniej, najczęściej wykorzystywane są jako baza leczniczych naparów i herbatek.
Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać świeże liście melisy, które można z łatwością hodować w przydomowym ogrodzie lub w doniczce. W przeciwieństwie do przetwarzanych przemysłowo ziół, zawierają wysoką zawartość olejku eterycznego. Jeśli melisa jest zbyt mocno pocięta czy zmielona, dochodzi do znacznej utraty tego cennego składnika. W celu przyrządzenia naparu, wystarczy wrzucić garść liści do szklanki i zalać wrzątkiem. Po 20 minutach napój będzie gotowy do spożycia. A jak często należy po niego sięgać? Aby przynosił oczekiwane rezultaty, zaleca się picie nawet 3-4 filiżanek dziennie.
Naturalne olejki i ekstrakty z melisy można znaleźć także w cukierkach marki Verbena. Do ich produkcji wykorzystano starannie wyselekcjonowane rośliny, dbając przy tym o wymagania gleby czy metody upraw. Cukierki o smaku melisy charakteryzują się orzeźwiającym, cytrynowym aromatem, a ich skład został wzbogacony o wysoką zawartość witaminy C.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.