Naturalne i bezpieczne sposoby na rozgrzanie organizmu

Wraz z nadejściem jesieni zwiększa się ryzyko przeziębienia i grypy. Warto zawczasu chronić się przed chorobą i rozgrzewać organizm od środka! Zwłaszcza że w jesienne, chłodne wieczory nawet gruby koc czy sweter mogą okazać się niewystarczającą ochroną. Dlatego warto zapoznać się z przepisami na domowe napary lub odkryć właściwości niektórych przypraw w kuchni. Te naturalne i bezpieczne metody w krótkim czasie pozwolą rozgrzać nasz organizm od wewnątrz. Co należy stosować?

Jak rozgrzać organizm od środka?

Niestety, ale polska jesień kojarzy się nie tylko z paletą złocistych i czerwonych odcieni, ale przede wszystkim ze zmienną pogodą. Poza niską temperaturą w okresie tym nie trudno o silne wiatry, nagłe mżawki i wyjątkowe ulewy. Warto więc chronić swój organizm nie tylko od zewnątrz np. w postaci ciepłej odzieży wierzchniej, ale i od środka.

Takie podejście pozwala nie tylko zabezpieczyć się przed odczuwaniem zimna. Rozgrzewając organizm od środka, doprowadzamy do rozszerzenia się naczyń krwionośnych, co skutkuje usprawnieniem krążenia. W efekcie dochodzi do lepszego dotlenienia organizmu, co wpływa na nasze samopoczucie i odporność. Co więcej, lepsze krążenie wspomaga regenerację i redukuje ból mięśni. Warto zatem sięgnąć po naturalne i bezpieczne sposoby, dzięki którym rozgrzejemy organizm od środka.

Aktywność fizyczna

Pozornie okres jesienno-zimowy może nie sprzyjać aktywności fizycznej – złe warunki pogodowe nie rzadko zniechęcają nas do porannego joggingu czy jazdy rowerem do pracy. Niemniej, odpowiednia dawka ruchu pozwoli zadbać nie tylko o sylwetkę, ale i skutecznie rozgrzać organizm. Wraz z początkiem jesieni nie powinniśmy więc rezygnować z treningu, gdyż odpowiada on za m.in. stymulację układu krążenia, usprawnienie pracy mięśni i stawów, ale przede wszystkim wzmocnienie naszej odporności.

Kompozycja rozgrzewających przypraw

Doskonałym sposobem na rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest sięganie po gamę określonych przypraw (zwłaszcza korzennych). Imbir, kurkuma, chilli, cynamon, goździki czy kardamon nie tylko wydobędą smak rozmaitych potraw, ale jednocześnie okażą się skutecznym sprzymierzeńcem w chłodne miesiące. Poza tym, że rozgrzewają organizm i pobudzają krążenie, to dodatkowo stanowią wsparcie w walce z wirusami i bakteriami.

Rozgrzewające napary

Gdy temperatura za oknem zacznie dawać się we znaki, warto przyrządzić jeden z naszych ulubionych naparów. Co istotne, nie tylko rozgrzeją one nasz organizm, ale i sprawdzają się doskonale w uśmierzaniu dolegliwości związanych z przeziębieniem. Spożywanie ciepłych napojów prowadzi bowiem do szybszego oczyszczania się śluzówek, co uśmierza takie objawy jak katar czy kaszel. Dodatkowo picie naparów może nieść ze sobą szereg innych właściwości, które są uzależnione od rodzaju wykorzystanych składników. Doskonałym przykładem może być imbir, który zapobiega rozwojowi infekcji, działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność.

Domowy napar na bazie dzikiej róży

Doskonałą propozycją na jesienne wieczory jest rozgrzewający napar na bazie owoców dzikiej róży. Niektóre odmiany zawierają aż 3 tys. mg witaminy C w 100 ml napoju, co ma istotne znaczenie dla układu odpornościowego. W konsekwencji domowy napar z dzikiej róży nie tylko rozgrzeje nasz organizm, ale i zmniejszy ryzyko przeziębienia. Dodatkowo roślina ta usprawnia stan układu krwionośnego i wpływa na kondycję naszej skóry.

Jak przygotować napar z dzikiej róży? Na początku jesieni możemy skorzystać ze świeżych owoców (moment ich zbiorów następuje zwykle we wrześniu), a następnie je ususzyć. W pierwszej kolejności należy przeciąć je na połowki i starannie usunąć środek. Następnie oczyszczone owoce umieszczamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 90 stopni, ale po upływie 30 minut zmniejszamy ją do 60 stopni, aby dzika róża nie straciła swoich właściwości. Blaszkę należy wyciągnąć w momencie, gdy owoce zaczną kruszyć się pod naciskiem.

Tak uzyskany susz należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, aby posłużył nam do przyrządzania naparów przez cały okres jesieni i zimy. Wystarczy w tym celu kilka łyżeczek sproszkowanych owoców zalać gorącą wodą, a następnie parzyć pod przykryciem przez około 10 minut.

Dzika róża to źródło witaminy C, soli mineralnych i wielu innych dobroczynnych składników. Poza rozgrzewającym naparem warto również sięgnąć po preparaty z jej dodatkiem. Doskonałym przykładem są cukierki marki Verbena, których skład został wzbogacony o naturalne ekstrakty z dzikiej róży. Ich staranna receptura powstaje na bazie wyselekcjonowanych składników, dzięki czemu wyróżniają się wyjątkowym smakiem. Dzięki dodatkowej zawartości witaminy C cukierki stanowią idealny wybór w jesienno-zimowym okresie.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze