Makaron ryżowy z jesiennymi dzikimi ziołami

makaron ryżowy – 1 op.
olej słonecznikowy – 100 ml
szalotka – 1 szt.
szczypior – 1 pęczek
chili – ¼ szt.
cukierki VERBENA Imbir bez cukru – 5 szt.
sos sojowy – 2 łyżki
orzechy ziemne – 3 łyżki
wędzona papryka w płatkach – 1 łyżeczka
dzikie zioła jesienne
– wyka ptasia
– ślaz dziki
– lebioda pospolita

PRZEPIS:
Na początek ugotuj makaron. Wstaw makaron do miski, bądź do wysokiego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj do 6 minut aż zmięknie. To dobra opcja jak nie ma się w możliwości ugotowania makaronu w garnku. Obrane warzywa posiekaj w drobną kostkę. Następnie nastaw olej na mały gaz, aby był ciepły ale żeby się nie palił. Dodaj posiekane warzywa i spraż, zdejmując olej z palnika. Następnie dodaj do całości posiekane orzechy laskowe, oraz wędzoną paprykę w płatkach. Garnek z olejem odstaw na chwilę na bok. Cukierki Imbirowe bez cukru, posiekaj na małe kawałki. Zalej je odrobiną letniej wody. Następnie dobrze wymieszaj. Dodaj do nich sos sojowy. Taką marynatą zapraw swój makaron, delikatnie, próbując czy na pewno jest już odpowiedni dla twoich kubków smakowych. Makaron z marynatą wymieszaj następnie z przygotowanym olejem z lekko prażonymi warzywami. Do całości dodaj posiekane dzikie zioła, które znajdziesz w sezonie jesiennym. Tak jak wspomniałem w przepisie czyli do wyboru: ślaz dziki, lebioda czy wyka ptasia. Makaron można jeść i podawać na zimno bądź na ciepło.

Komentarze