Składniki:
śmietana 30% – 340g
żelatyna listki – 2 szt.
żółtka – 6 szt.
cukier – 50g
syrop z bzu – 70ml
cytryna / sok + skórka – 1 szt.
sól – szczypta
Żelki Verbenki o smaku dzikiej róży – 1 opakowanie
1. Na początku przygotuj blachę jak pod „keks” wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Zetrzyj skórkę z cytryny na osobny talerz, a następnie wyciśnij sok z cytryny.
3. Listki żelatyny zalej lodowatą wodą. Następnie namoczoną, rozpuść w ciepłym syropie z bzu czarnego, dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny.
4. Zacznij ubijać śmietanę, ubij tak aby była „prawie” ubita.
5. Przygotuj garnek z wodą na kuchence i szklaną albo metalową miskę.
6. W niej zacznij ubijać żółtka z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji oraz temperatury 60C. Ważne, aby ubijać tak aby nie ściąć na jajecznicę. Gotowe odłóż.
8. Do miski z ubitą masą z żółtkami oraz cukrem, dodaj roztopioną wraz syropem z bzu czarnego żelatynę. Powoli małymi partiami.
9. Następnie dodaj śmietanę i mieszaj delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Gotową przełóż do przygotowanej formy.
10. Na sam koniec, pokrój żelki Verbena „Dzika róża” i dodaj delikatnie do semifredo.
11. Gotowe lody schowaj do zamrażarki na minimum 4h. Sprawdź przed podaniem czy na pewno osiągnęły idealną temperaturę.