Uporczywy kaszel, niedrożność nosa i katar, a także bóle gardła i poczucie zmęczenia – to główne objawy przeziębienia, które dopada nas często w okresie jesienno-zimowym. Jak skutecznie poradzić sobie z tą chorobą wirusową? Na szczęście istnieje szereg naturalnych sposobów na przeziębienie, które pozwolą szybko stanąć na nogi i cieszyć się dobrym samopoczuciem. Poniżej prezentujemy pięć sprawdzonych roślin, które okażą się skutecznym sprzymierzeńcem w okresie wzmożonych infekcji.
Dzika Róża – cenne źródło witaminy C
Niejednokrotnie mówi się o wyjątkowych właściwościach witaminy C w kontekście budowania odporności i walki z przeziębieniem. Gdzie zatem powinniśmy jej szukać? Zwykle na myśl przychodzą rozmaite cytrusy, które chętnie łączymy z rozgrzewającymi napojami. Jak się jednak okazuje, znacznie bardziej zasobna w witaminę C jest dzika róża, która zawiera jej około 30-40 razy więcej niż np. cytryny czy pomarańcze. Nic więc dziwnego, że sok czy syrop z tej rośliny stanowi doskonałe antidotum na przeziębienie.
Warto dodać, że dzika róża stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych komórek. W rezultacie regularne spożywanie preparatów czy przetworów na bazie tej rośliny prowadzi do wzmocnienia naszej odporności. W okresie przeziębienia bardzo ważne jest dostarczanie dużej ilości płynów, dzięki czemu dochodzi m.in. do usunięcia szkodliwych zanieczyszczeń i toksyn z organizmu. Owoce dzikiej róży wykazują działanie moczopędne, co wspomaga wspomniany proces filtracji.
Czarny bez – skuteczny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem
Inną rośliną leczniczą, tradycyjnie wykorzystywaną w zwalczaniu przeziębienia, jest czarny bez. Jego kwiaty stanowią źródło flawonoidów, kwasów fenolowych czy triterpenów, dzięki czemu odznaczają się m.in. właściwościami przeciwgorączkowymi. Z kolei małe, ciemnofioletowe owoce dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin (zwłaszcza C i A), antyoksydantów i związków mineralnych. Za sprawą swoich właściwości napotnych i moczopędnych stanowią skuteczne wsparcie w łagodzeniu objawów przeziębienia.
Przyrządzony na bazie czarnego bzu napar wpłynie na obniżenie podwyższonej temperatury, z kolei dzięki swojemu działaniu wykrztuśnemu pozwoli na szybkie oczyszczenie oskrzeli z zalegającej wydzieliny. Warto dodać, że omawiana roślina wykazuje również właściwości przeciwbólowe, dzięki czemu przyniesie ukojenie w przypadku dolegliwości związanych np. z gardłem. Ponadto, wpływa korzystnie na błony śluzowe dróg oddechowych, w efekcie czego pozwala pozbyć się uciążliwego kataru.
Rozgrzewający imbir
Imbir w połączeniu z cytryną to jeden z najpopularniejszych sposobów radzenia sobie z przeziębieniem. Nic dziwnego, gdyż korzeń pierwszej z roślin wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, z kolei wspominany owoc stanowi bogate źródło witaminy C. Skupmy się jednak na zaletach imbiru, który sprawdzi się doskonale w zwalczaniu bólu gardła czy uporczywego kaszlu. Co więcej, ta doceniana od wieków roślina odznacza się właściwościami wykrztuśnymi i rozgrzewającymi. Jej regularne spożywanie w trakcie przeziębienia może prowadzić do szybkiego obniżenia gorączki, łagodzenia stanów zapalnych gardła, a także rozrzedzenia śluzy z dróg oddechowych.
Niekwestionowaną zaletą imbiru jest jego łatwa dostępność przez cały rok, a tym samym możliwość przyrządzania rozmaitych naparów z jego dodatkiem. Do ich przygotowania wystarczy wykorzystać kawałek startego lub pokrojonego korzenia, który należy wrzucić do garnka, następnie zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Na bazie takiego naparu można również przyrządzić rozgrzewający napój na przeziębienie. Wystarczy jego niewielką ilość zalać gorącą wodą i wzbogacić dodatkiem cytryny, malin oraz miodu.
Szałwia na bolące gardło
Jednym z najczęstszych objawów przeziębienia jest silny ból gardła, z którym skutecznie poradzi sobie domowy napar z szałwii. Za sprawą taniny, olejku eterycznego oraz goryczy karnozol roślina ta wykazuje właściwości odkażające i przeciwzapalne. Ponadto, zawarte w szałwii składniki uzdatniają drogi oddechowe, co prowadzi do oczyszczenia ich ze śluzu. W celu łagodzenia bólu czy stanu zapalnego należy jednak płukać gardło naparem z szałwii średnio 5 razy w ciągu dnia. Do jego przygotowania wystarczy wykorzystać kilka świeżych lub łyżeczkę ususzonych liści, które następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut.
Inhalacje z olejkiem sosnowym
W leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych nie należy zapominać również o dobroczynnym wpływie domowych inhalacji. W tej kwestii nieoceniony okaże się olejek sosnowy, który za sprawą swoich właściwości wykrztuśnych i antyseptycznych, pozwoli szybko pozbyć się kataru, kaszlu czy bólu gardła. Wystarczy dodać jego kilka kropel do miski z gorącą wodą, a następnie wdychać opary, przykrywając wcześniej głowę ręcznikiem. Regularne inhalacje przyniosą ulgę podrażnionym błonom, a tym samym ułatwią nam oddychanie.
Jak widać, istnieje wiele domowych sposobów na walkę z przeziębieniem. Opisane powyżej rośliny lecznicze mogą posłużyć do przyrządzenia rozgrzewających naparów, soków czy konfitur. Co więcej, dostępne są również w gotowych produktach, takich jak cukierki marki Verbena o smaku dzikiej róży, czarnego bzu, imbiru, szałwii czy pinii. Ich skład oparto na naturalnych wyciągach z tych dobroczynnych roślin, a także wzbogacono o witaminę C, która prowadzi do łagodzenia objawów przeziębienia.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.